Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Meglepő, de a farkasok proszociálisabbak, mint a kutyák

Egészen meglepő eredményre jutottak azok a kutatók, akik kutyákat és farkasokat hasonlítottak össze közösségi viselkedésük alapján.

Proszociális viselkedésnek a közösséget szem előtt tartó hozzáállást nevezzük, mely segíti a csoportot vagy azon belül egy-egy egyént, de a viselkedés végrehajtójának nem okoz közvetlen hasznot. Ilyen például a vigasztalás, segítségnyújtás, együttműködés.

A proszociális viselkedésre már korán elkezdjük tanítani a gyerekeket, így az embereknél ennek a viselkedésformának az intenzitása, vagy egyáltalán a jelenléte nagyban függ a neveléstől és a kisgyermeket körülvevő környezettől, szociális hálójától. De mi a helyzet az állatoknál, akiket senki nem tanít például arra, hogy osszák meg az ételüket más állatokkal.  Mennyire proszociális a természetes viselkedése egy állatnak? Erre keresték a választ kutatók, akik kutyák és farkasok magatartását hasonlították össze és egészen meglepő eredményre jutottak.

A kutatást megelőzően a tudósok azt feltételezték, hogy a kutyát azért választotta maga mellé az ember és döntött a háziasítása mellett, mert nagyon magas az együttműködési képessége, így valószínűleg a viselkedésük proszociálisabb, mint legközelebbi vadon élő rokonunknak, a farkasoknak.  Igen ám, de a kutyák proszociális viselkedése is ősi ösztönökből fakad, viszont a háziasítást követően erre a tulajdonságra egyre kevésbé volt szüksége, ellentétben a farkasokkal, akik mai napig falkákban élnek és annak működéséhez fontos az együttműködő, segítő viselkedés.

A kevésbé proszociális viselkedésre a kisebb „falkák” is magyarázatot adhatnak, a kutyák kis családokban élnek és a saját családtagjaikkal másként viselkednek mint idegen kutyákkal vagy más falkák emberi tagjaival. Összességében viszont a kutyák valószínűleg pont a háziasításnak köszönhetően sokat vesztettek természetes proszociális viselkedési mintáikból és általában véve már sokkal kevésbé segítőkészek és együttműködők egy falkában, mint vadon élő farkas rokonaik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: sciencedaily.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...