A felmérés eredményei egyértelműen azt mutatták, hogy a válaszadók túlnyomó többsége a GMO (genetically modified organisms) mentességet tartja elsősorban szem előtt, vagyis a legfontosabb szempont táp választáskor, hogy a termék ne tartalmazzon genetikailag módosított összetevőket. A megkérdezettek több mint fele úgy véli, hogy ezek az összetevők riasztók, nem ismerjük a hosszú távú hatásaikat és egyáltalán nem tesznek jót sem az ember, sem az állat szervezetének. Ez az eredmény azt is mutatja, hogy egyre több a tudatos vásárló, hiszen a GMO-s gyártók igyekeznek meggyőzni minket arról, hogy teljesen ártalmatlanok, semmilyen negatív hatással nincsenek ránk.
Az Egyesült Államokban a kukoricát, a szójababot és a gyapotmagot a legtöbb esetben már úgy módosítják genetikailag, hogy ellenálljon a betegségeknek. Ezt pedig úgy érik el, hogy a növény már eleve tartalmazza azokat a peszticideket (növényvédő szereket), melyek képesek megakadályozni az adott növényre leginkább veszélyes kórokozók és baktériumok támadását. Ezek a növények tehát egyáltalán nem természetesek, az ember kreálja őket egy laboratóriumban, a természet törvényeit kijátszva.
Mennyire káros a GMO az állatok szervezetére?
10 évvel ezelőtt végeztek patkányokon először olyan kísérletet, melynek során génmódosított kukoricával táplálták őket 90 napig. Az eredmény lesújtó volt. Szinte az összes egyedben jelentős vese-és májkárosodás lépett fel, valamint a szívre és a lépre is negatív hatással volt a génmódosított kukorica. 2012-ben aztán újabb adatok láttak napvilágot. Ekkor már nem csak 90 napig vizsgálták a patkányokat, hanem születéstől életük végéig génmódosított kukoricát kapta. A vizsgált hím patkányok fele, a nőstények 70%-a elpusztult idő előtt valamint emlőtumorokat és súlyos vese- és májkárosodást találtak a szervezetükben.
A génmódosított élelmiszereken végzett kísérletek többsége nagyjából egyforma eredménnyel zárul. Toxikus hatás a májban, hasnyálmirigyben, vesében és a szaporító szervekben. Hosszú távon megváltoznak a szervezet hematológiai, biokémiai és immunológiai paraméterei.
Egyes vélemények szerint az Egyesült Államok lakosságát nem lennének képesek ellátni élelmiszerrel génmódosítás nélkül. Itt ugyanis olyan mértékű a túlfogyasztás és olyan mennyiségű alap élelmiszerre van szükség, hogy valóságos gyárak ontják magukból a zöldséget, gyümölcsöt, húst.
Szerencsére nálunk még fellelhetők a polcokon GMO mentes élelmiszerek és kutya-, macskaeledelek. Rajtad múlik, milyet választasz.
Bohata Krisztina
(Kutyabarat.hu)
Forrás: healthypets.mercola.com