Saját KB bal
Saját KB jobb

Elhunyt Doris Day

Az amerikai színésznő és állatjogi aktivista valódi kutyabolond volt

2019. május 13-án, 97 éves korában, kaliforniai otthonában elhunyt Doris Day. A legendás színész- és énekesnő halálával a világ nemcsak egy tehetséges művészt, de az állatvédelem egyik úttörőjét is elveszítette.

Az ember, aki túl sokat tudott sztárja híres volt a kutyák iránti szeretetéről, és az elhagyott állatok iránti együttérzését nem tartotta meg magának. A színésznő felemelte a hangját akkor is, amikor egy film forgatása közben azt tapasztalta, hogy az állatokkal nem bánnak megfelelően. Odament a rendezőhöz, Alfred Hitchcockhoz, és megmondta neki, hogy amíg nem tesznek valamit az állatok jóléte érdekében, addig nem tud dolgozni. Többek közt ennek a példának is köszönhető, hogy olyan ismert színészek, mint Cameron Diaz, mondanak nemet arra, hogy állatokkal szerepeljenek, a velük való bánásmód miatt.

Amikor visszavonult a mozi világából, Doris Day az állatvédelmi munkának szentelte az életét. Az 1960-as évektől kezdve egyre aktívabb lett, kampányolt az állatok jogaiért, de az állatkísérletek és a szaporítótelepek ellen is felemelte a hangját.

Doris Day társalapítója volt az Actors and Other Animals (kb. Színészek és egyéb állatfajták) alapítványnak, amely hollywoodi hírességeket tömörített állatvédelmi ügyek mellett, majd később megalapította a Doris Day Animal Foundationt (Doris Day Állatvldelmi Alapítvány), amelynek célkitűzése volt, hogy „segítsen az állatokon, és azokon az embereken, akik szeretik őket”. Day fontos munkát végzett az ivartalanítás fontosságának terjesztésében, az ő erőfeszítéseinek is köszönhető az Ivartalanítási Világnap bevezetése.

Fontosnak tartotta, hogy a törvényhozás is fellépjen a szaporítótelepek és az állatkísérletek ellen, számos kampányt és programot indított, hogy felhívja a figyelmet a szaporítók, a menhelyi kutyák és az elhagyott állatok sorsára. Azonban nem csak szavakkal, tettekkel is példát mutatott: élete során több száz kutyát mentett meg és saját otthonában gondozta őket, amíg otthont nem talált számukra.

2008-ban, amikor a Katrina hurrikán hatalmas pusztítást okozott New Orleansban, Day csapatokat szervezett, hogy a helyszínen maradt állatokat mentse. Két csapattal mentették az állatokat, akik közül sokan olyan gyengék voltak, hogy nem voltak repülővel szállíthatóak, őket autóval vitték a mentőközpontba, ahol Doris Day egyenként fogadta őket, és többüket ideiglenesen be is fogadta.

Doris Day a kutyabarát szállodák úttörője is volt, az ő nevéhez kötődik az első kutyabarát szolgáltatásokat nyújtó amerikai szálloda.

Míg a világ egy igazi sztárt gyászol, fontos, hogy megemlékezzünk arról, amit Doris Day azokért tett, akiknek nincs hangja a sajtóban: az elhagyott, kihasznált és nehéz sorsú állatokért.

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Forrás és képek: The Bark, wikipedia, DorisDayAnimalFoundation.org
Indexkép: By Trailer screenshot – Starlift trailer, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8758232
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...