Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért telik évekbe egy segítőkutya pótlása?

A gazdi élete és mindennapjainak minősége múlhat a számára kiválasztott négylábún, akivel lényegében 0-24 órában együtt kell működnie. Sőt, bizonyos esetekben teljesen rá kell hagyatkoznia.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban évente több mint 1400 segítőkutyát képeznek ki, a bbc.com cikke szerint nem várható el, hogy azonnal pótolni tudjanak egy-egy nyugalmazott, vagy elhunyt ebet. Az ok pedig egyszerűbb, mint gondolnánk.

A képzett terápiás és segítőkutyák átlagosan 8 éven át lesznek hű társai a sérült gazdiknak, ezért számos kritériumnak meg kell felelniük. Bár a körültekintő tervezés indokolt és sok előnnyel jár, sajnos időigényes: az összepárosítási folyamat az Egyesült Királyságban átlagosan egy évig tart, de több olyan ország van, ahol ez az időszak akár 3-5 év is lehet. Ebben természetesen nagy szerepet játszik az egyre növekvő igény.

A kiválasztásnál egy listányi tényezőt kell számításba venni, köztük a gazdi személyiségét, életvitelét, elfoglaltságait, korát és mozgékonyságát. Emellett a hanghordozás, és a kutya által elvárt testi erő is a lista fontosabb fontjai között szerepelnek, az egyedi, személyre szabott elvárásokon kívül.

A téma azért került górcső alá, mert egy 52 éves vak férfi, Eddie Warke már több mint két éve várja, hogy pozitív hírrel kopogtassanak az ajtaján. Addig sajnos fehér botját kell használnia, és sokkal lassabban, bizonytalanabbul közlekedik, mint egykor kutyája oldalán, aki betegsége miatt nem tudta tovább ellátni segítői feladatát.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)
Forrás: bbc.com
Kép: Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...