Homemade Sweet Red Velvet Cake Ready to Eat

Pár gondolat az SZJA 1% felajánlásról

Csak egy kis szelet a tortából... Te kinek adod?

Május 20-ig van időnk, hogy elfogadjuk vagy módosítsuk a NAV által elkészített adóbevallás-tervezetünket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a munkáltatók által benyújtott adatok alapán elkészíti a munkavállalók adóbevallásainak tervezetét, amely, ha nem módosítják és meg sem nyitják, automatikusan érvényes adóbevallássá válik. Tehát, nincs semmi dolgunk vele. DE VAN!

Minden személyi jövedelemadót fizető magánszemély, azaz a munkavállalók, az egyéni vállalkozók, az adószámos magánszemélyek is, rendelkezhetnek az adójuk 1+1%-áról. Tehát az éves befizetett SZJA ezen kis része nem kerül automatikusan az államhoz, hanem az adófizetők (ti) dönthetnek arról, hogy melyik civil szervezetet és/vagy egyházat, esetleg idén a Nemzeti Tehetség Programot támogatják inkább ezzel az összeggel.

Az adófizetőknek azonban csak kevesebb, mint a fele dönt a felajánlás mellett. Az, hogy ennek mi lehet az oka, arról megoszlanak a vélemények. Sokan egyszerűen elfelejtik, nem figyelnek vagy nem veszik a fáradságot. Mások szerint annyira bagatell ez az összeg, hogy nem számít, felajánlják-e.

Az adó 1% átlagos összege Magyarországon 3 600 Ft körül van. Igen, ez valóban nem nagy összeg, de ha belegondolunk, hogy a 4.1 millió felajánlásra jogosult főből tavaly mindössze 2.2 millióan döntöttek úgy, hogy segítenek egy civil szervezetet vagy egyházat, az azt jelenti, hogy 13 680 000 000 Ft nem jutott el oda, ahol arra nagyon nagy szükség lenne. Ezzel nem azt mondjuk, hogy az állam nem jó helyre juttatja az adófizetők pénzét, pusztán azt, hogy vannak olyan ügyek Magyarországon, mint például a civil állatvédők tevékenysége, amelyek nem kapnak rendszeres anyagi támogatást az államtól. A magyarországi menhelyek és az állatvédők csak a támogatóiktól befolyt összegekből gazdálkodnak, és higgyétek el, hogy nekik az a 3 600 Ft nagyon sokat jelent. Főleg sokszor 3 600 Ft.

3 600 Ft elég egy chipbehelyezésre, elég egy kis zsák tápra, 3 alkalommal féreghajtóra, vagy mondjuk egyszeri veszettség elleni oltásra. Ekkora összegből 2 éjszakát tölthet egy gazdátlan kutya panzióban. Szóval nem kevés pénz. Ha már tízen döntenek úgy, hogy egy adott állatvédő szervezetnek adják a pénzt, akkor egy ivartalanítási műtét vagy akár egy kiskutya teljes oltási programja, chipje és parazitamentesítése is kijön belőle. És most nem 10, hanem közel 2 millió emberről beszélünk.

Kérjük, ha nem rendelkeztetek az adó 1%-áról, szánjátok rá azt a tíz percet és ajánljátok fel egy szimpatikus ügynek. Hívd fel a családod, a kollégáid, a barátaid figyelmét is a lehetőségre, mondd el nekik, miért érdemes, és kiken segíthetnek a felajánlásukkal.

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu) 
Forrás:KSH, adoegyszazalek.com, NAV SzJA 1+1%
Képek: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...