Saját KB bal
Saját KB jobb

Így nézhetett ki egy kutya az újkőkorban

Kép a cikkben!

Soha ezelőtt nem történt még hasonló: a világtörténelemben először törvényszéki rekonstrukciós technikát alkalmaztak maradványokon, hogy felfedjék a 4500 évvel ezelőtt Orkneyban (Skócia) élt kutyák külső adottságait.

A rekonstrukciós folyamatot, amelynek során 24, egyetlen sírhelyben talált kutya koponyát exhumáltak, egy törvényszéki szakértő irányította, a bűntények felderítésénél használt módszereket alapul véve. Az izgalmas procedúra eredményeként a Historic Environment Scotland (HES) kutatói a Skót Nemzeti Múzeum munkatársaival karöltve rájöttek, a neolitikumban élt eb külsőségeit tekintve erősen farkasszerű volt, és méretében egy nagyobb collie-hoz hasonlíthatott.

Ha benned is megfogalmazódott, miért került sor a nem mindennapi kutatásra, segítünk: a HES megkérdezett szakértője szerint szeretnének minél több információt összegyűjteni Orkney neolitikus emlékeiről, és azokról, akik felépítették őket. A kutyáknak épített síremlék miatt pedig erős a feltételezésük, hogy egy négylábúakat bálványozó nép élhetett a területen.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)
Forrás: www.theguardian.com
Kép: www.theguardian.com, Unsplash
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...