Saját KB bal
Saját KB jobb

Óvatosan a gabonamentes táplálással, szívbetegséget okozhat

Az elmúlt időben egyre több kutyaeledel gyártó cég választékában jelentek meg gabonamentes és hüvelyesekben gazdag termékek, száraz tápok és konzervek egyaránt.  Eleinte csak az allergiás kutyáknak kínálták ezeket, de ma már egyre több ajánlás szól úgy, hogy a kutya húsevő és a gabona nem illik a természete szerinti táplálásba.

A davisi székhelyű Kaliforniai Egyetem kutatói viszont most egy érdekes és felettébb elgondolkodtató eredményre jutottak, miszerint az említett tápok és egy tápanyaghiányból eredő szívbetegség között összefüggés van. A gabonamentes étrenden lévő kutyák szervezetében nincs elég taurin, mely kiemelten fontos szerepet játszik a szív egészségében.

Korábbi kutatások is alátámasztották már, hogy a taurin hiánya úgynevezett kitágulásos szívizom-elfajuláshoz (DCM/dilatatív kardiomiopátia) vezet, amely szívelégtelenséget és halált okozhat.

A mostani tanulmányt a PLOS ONE című folyóiratban publikálta a tanulmányt vezető Joshua Stern, aki szerint bizonyos kutyafajták genetikailag hajlamosabbak a DCM hagyományos típusára, ám a betegség mostanra már más fajtáknál, például a golden retrievernél is felütötte a fejét.

A kutatást megelőzően Stern már két évvel ezelőtt felfigyelt az esetek megszaporodására, és jelenleg számos olyan kutyát kezel táplálkozással összefüggő DCM miatt, amelyet korábban majdnem azonos – gabonamentes vagy hüvelyesekben gazdag – étrenden tartottak.  A kutatás során 24 kutyát vizsgáltak, melyek közül 23 volt ezen az étrenden és az összesnél DCM-et és taurinhiányt diagnosztizáltak. A betegség és az összefüggés megállapítása után változtattak a kutyák étrendjén, taurin tartalmú étrend kiegészítőt is kaptak és egy kivételével mindegyik állapota javult.  11 kutya betegsége már nagyon előrehaladott volt, közülük 9-nél figyeltek meg javulást vagy teljes felépülést.

kutyabarat kutyabarát

Stern kihangsúlyozta, hogy a DCM lehet genetikai eredetű is, melyet a táplálkozás nem befolyásol. Viszont a nem genetikai eredetű DMC szinte minden esetben gyógyítható a megfelelő étrend beállításával.  Az is fontos tényező, hogy a problémát nem kifejezetten a gabonamentesség vagy a hüvelyesek okozzák, hanem az, hogy ezek az összetevők úgy hatnak egymásra, hogy csökkentik a szervezet számára a taurinhoz való hozzáférést, vagy bizonyos tápanyagok hiányoznak az étrendből.

Tehát ez az eredmény nem azt jelenti, hogy a gabonamentes táplálás rossz és betegséget okoz, hanem azt, hogy elképzelhető, hogy az ilyen étrend táplálék kiegészítésre szorul, erről viszont az állatorvosunkkal konzultáljunk, ne kezdjünk el adni semmit az ő jóváhagyása nélkül.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...