Nekünk kell átvinni a szerelmet a túlsó partra – Magos Judit a Valentin Projektről

Demény, a kötsög és az Eszkuláp Egyesület nemrég hirdette meg Valentin Projektjét, mely szinte berobbant az online felületeken, közösségi oldalakon és hírportálokon. A gyűjtés dübörög, az eredmények már most felülmúlták a vártakat és egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Ennek kapcsán beszélgettünk Magos Judittal, nem csak a most futó projektről, hanem a mögötte húzódó óriási állatvédelmi problémákról is.

  • Aki követi Demény oldalát az tudja, hogy nem ez az első célirányos, mondhatnánk úgy is, hogy „tematikus” megmozdulásotok. Hogy kezdődött?

Ez a második komolyabb kampányunk az Eszkuláp Állatvédő Egyesülettel, két évvel ezelőtt a karácsonyi adakozós őrületben úgy éreztük, fontos lenne felhívni a figyelmet a láthatatlan nagyikra, akik csendben becsülettel megöregedtek, ledolgoztak egy életet, és most öregkorukra egyedül nélkülöznek, gyakran éheznek. A Nagyimentő Projekt is nagy népszerűségnek örvendett, kb. 3,5 millió forintot tudtunk rászoruló idősekre költeni a legkülönbözőbb módon: tűzifát rendeltünk, új mosógépet vettünk, kifizettük a számlaelmaradást, gyógyszereket, stb. és emellett sok-sok csomagot is küldtek az emberek tartós élelmiszerekkel, kedves üzenetekkel.

Németh Rékával úgy érezzük, mindannyian felelősek vagyunk a világért, amiben élünk. Nem fontos nagyban, globálisan gondolkodni, nem tudjuk mi személy szerint megmenteni az egész Földet, de mi is tehetünk azért, hogy jobb hely legyen. Azzal, hogy odafigyelünk egymásra.

  • Mi a lényege a Valentin Projektnek és hogyan lehet csatlakozni? 

Fogtuk ezt az amúgy is mostohán kezelt ünnepet, és arra szólítottuk fel az Eszkuláp támogatóit és Demény rajongóit, hogy álljanak mellénk, és mentsünk kutyákat. Azt vállalta az egyesület, hogy 100.000 Ft-onként egy életet tudunk kihozni valami vidéki gyepmesteri telepről vagy olyan menhelyről, ahol esélytelen az örökbeadás.  Talán ez a legnagyobb sikere a kampánynak, hogy kézzel fogható, hogy belátható a cél: még 100 000 Ft, az még egy kutya. A technikai részleteit Réka megírta ebben a blogban,

  • Kaptatok hideget, meleget a Valentin nap „használatáért”, mit gondolsz erről?

A Valentin Projekt nem egy ünnep ellenében született meg, nem az volt a célunk, hogy virágboltosok haljanak éhen miattunk. Igazából, ha egy kis állatvédő egyesület és egy facebook celeb kutya miatt senki nem venne virágot Valentin-napon, akkor mi azért rohadt menők lennénk…mert ez az ország nem híres a nagy összefogásairól.

Most is, hogy ennyi cikk jelent meg rólunk, mindenki inkább csak fröcsög, csak számonkér. Miért nem a beteg gyerekeken segítünk? Tök jogos! Segítsünk a beteg gyerekeknek is, a hajléktalanoknak, a fogyatékkal élőknek, a mélyszegénységben élőknek, mindenkinek segítsünk! Pont ez a lényeg, hogy vegyük észre a rászorulókat, és tegyünk valamit, nem kell nagy dolgot, néha egy apróság is elég.

Mi azonban állatvédők vagyunk, számunkra a felelős állattartás hirdetése és a négylábúak életmentése a kitűzött feladatunk, így erre buzdítottunk most mindenkit. A Valentin-nap csak egy marketingfogás volt, figyelemfelkeltés. Semmi bajunk ezzel az ünneppel, és mindenkinek szíve joga bárhogyan is ünnepelni, csak annyit kértünk, hogy a virágcsokor, a lufi, a csoki, a romantikus vacsora helyett, legyen elég egy szál virág, és a fennmaradó összeget utalják át a projekt számára, hogy életet mentsünk belőle. Mert a szerelem maga az élet! És akinek már volt kutyája, tudja, hogy annál feltétel nélkülibb, hűségesebb odaadással senki nem fog a szemünkbe nézni…vörös rózsa ide vagy oda.

Marketinges aggyal érdekes nézni, hogy rákaptak a nagyobb híroldalak is erre a témára, hvg, index, stb. Tévék keresnek meg minket, hogy menjünk el a reggeli műsoraikba, és ez remek. Nem azért, mert még nagyobb tömeg az még több pénz, életet jelent, hanem mert emellett a legfontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet: az állatvédelem helyzete Magyarországon borzalmas. A gyepmesteri telepek halálgyárak. Az ott élő kutyáknak esélyük sincs gazdára találni. Miközben teljesen legálisan lehet 5000 Ft-ért kölyökkutyát árulni a neten, miközben egyre több szaporító telepről derül ki a horror, ami ott van. Az emberek pedig szörnyülködnek, aztán tovább lépnek. Nem az ő problémájuk.


De! A mi problémánk, az enyém, a tiéd, mindannyiunké! És nekünk kell tennünk valamit, mindenkinek annyit, amennyit tud, hogy a helyzet változzon. Nekünk kell átvinni a szerelmet a túlsó partra.

A cikk írása előtt megkérdeztem Juditot, hogy mi a cél. Akkor – két nappal ezelőtt – azt mondta, nem meri mondani az 50 kutyaéletet, mert az rengeteg pénz, de jó lenne.  A Valentin Projekt jelenleg 5.645.660 Ft –ot gyűjtött össze, ami azt jelenti, hogy 56 kutya életét mentik meg, vagy teszik jobbá az összefogásnak köszönhetően. Még 10 napig te is csatlakozhatsz!

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Indexkép: Ózdi Ebtelep

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...