Katica – egy idős kutyus örökbefogadásának története

Sajnos nem egyedülálló eset, hogy idős kutyákat adnak le menhelyeken vagy tesznek utcára. Szomorú, hogy az ember hűséges társa, aki feltétel nélküli szeretetével egész életében elhalmozta a családját, öregkorára már csak teher lesz, és ezért megválnak tőle. Sok idős kutyus a Gazdi halála után kerül menhelyre, de sajnos az is előfordul, hogy a szaporítók által „elhasznált” ebek maradnak magukra öregségükre.

Egy idős kutya gondozása sokszor rejt nehézségeket. A csökkenő vitalitás, időskori betegségek, látásromlás, gyógyszeres kezelések szükségessége, a szobatisztaság elvesztése és még sok egyéb, a korból fakadó nehézség az időskor természetes velejárója a kutyáknál (is). Mindemellett pedig ott van az elkerülhetetlen vég, amikor szeretett kedvencünket el kell engednünk, és az ezzel járó fájdalom és gyász.

Valószínűleg ebből is következik, hogy az idős kutyákért nem állnak sorban a gazdijelöltek. A sok plusz feladatot, nehézséget kevesen vállalják, ezért az öregségükre egyedül maradt ebek esélye arra, hogy szerető családban, jó körülmények között töltsék a „nyugdíjas éveket” sajnos elég kevés. Szerencsére mindennek ellenére vannak szívmelengető történetek is, mint például Katicáé, a tizenéves labradoré.

Katicát tavaly év végén találták egy szekszárdi áruház mellett, majd a Szekszárdi Kutyamenhely vezetője, Fiáth Szilvia posztját látva jelentkezett érte új gazdája. A kutyakiképzéssel foglalkozó Gazdi elmondta, hogy, mint kutyás ember, kötelességének tartja, hogy ha lehetősége van, segítsen olyan kutyákon, akiknek vajmi kevés esélyük lenne arra, hogy biztonságban, jó körülmények között éljenek. Szerinte egy idős kutya jóval több plusz terhet jelent, mint egy fiatal, egészséges állat, ami áldozatokkal jár, és olyan fokú alkalmazkodást jelent, amely egy átlagos családra nagyon nagy terhet ró.

Katica túl van már több komoly orvosi vizsgálaton, a szembetegsége és az elhanyagolt bőrbetegsége rendszeres gyógyszeres kezelést igényel, de szépen javul. Kezd beilleszkedni új családjába, a kezelések hatására a fájdalmai csökkennek és ettől a közérzete, mozgása is sokat javult.

 

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

 

Forrás: Tolnatáj Televízió / Gyimóthy Éva
Képek: az új gazdi saját képei

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...