Saját KB bal
Saját KB jobb

Magukra hagyott kutyákért harcol az Állatmentő Sereg, mégis őket fenyegetik

Egy bejelentés szerint egy Heves megyei településen 11 napja éhezik több kutya, vízhez a felmosóvödörből jutnak (amíg el nem fogy) a saját ürülékükben tapicskolnak, mivel az állattartó árulja az ingatlant és hetente-kéthetente jár csak ki ott hagyott állataihoz. Az Állatmentő Sereg tagjai azonnal intézkedni kezdtek, de gyorsan fenn is akadtak a bürokrácia hálójában, sőt, még a bejelentő és ők kaptak fenyegetést.

 

Nemrég az állatmentők felvették a kapcsolatot az érintett település jegyzőjével, hogy tegyen valamit az ügyben, hiszen a magukra hagyatottság miatt az állatok gyorsan komoly veszélybe kerülhetnek, egyébként pedig önmagában az elhanyagolás kimeríti az állatkínzás fogalmát. A szervezet felajánlotta, hogy nagyon szívesen segítenek akár az állomány felmérésnél (10-15 kutyáról lehet talán szó, pontos számokat nem tudni) az egyedi azonosításnál, a kutyák ellátásánál, állatorvosi kezelésénél, ideiglenes vagy végleges elhelyezésénél. A létszámot és a körülményeket tekintve feltételezhető, hogy szaporításra tartották az ebeket. Ezután állítólag telefonhívást kaptak a helyi polgármestertől.

– Közli, hogy a kutyákért aggódó szomszéd egy „drogos, aki magánlaksértést követ el azzal, hogy átfotóz az ingatlanra” (?), mi egyébként is nyugodjunk meg, mert majd kiküldik az ebrendészt, mert náluk ő szokta az állatos ügyeket kivizsgálni. Megvádol minket, hogy visszaélünk hatalmunkkal (?) mint civil szervezet, közli, hogy mi nem vagyunk hatóság (igen köszönjük, tudjuk) és grátiszban megjegyzi, hogy az egyébként 11 napja ellátatlan kutyákkal kapcsolatban lefolytatható hatósági eljárás ügyintézési határideje 60 nap – írta meg az Állatmentő Sereg közösségi oldalán.

Az alapítvány szerint több ízben is aggályos a hozzáállás, hiszen az ebrendész nem hatóság, mindössze egy szerződött partner, akihez a kóbor kutyák helyzetének kezelése tartozik, valamint ilyen ügyekben a jegyzőnek van állatvédelmi hatósági ügyintézési jogköre, a polgármester nem is folyhatna bele ilyen ügyekbe.

– Mélyen felháborító arra utalgatni élőlények sorsával kapcsolatban, hogy majd a 60 napos ügyintézési határidő maximális kihasználására fognak törekedni… Egyelőre ismét kértük a jegyzőt, hogy indítsa meg az I. fokú állatvédelmi hatósági eljárást vagy elfogultság miatt zárassa ki magát, hogy a kormányhivatal új jegyzőt jelölhessen ki az ügyben. Remélhetőleg ő nem az 59. napon fogja meghozni hatósági határozatát… – olvashatjuk az oldalon.

Bízzunk benne, hogy a nyilvánosság erejével felgyorsul az ügyintézés, és az élőlények életére való tekintettel meggyorsítják az eljárást.

Azóta a szervezet azt az információt kapta hivatalosan, hogy a kutyákat ellenőrizték, és van előttük ivóvíz és élelem. Nem tudják, hogy ezt a ház tulajdonosán kívül hogyan tudta bárki is ellenőrizni, ha az állatok a házba vannak bezárva.

 

Magyarország még nem jár az élen:

Wales követi Angliát a szaporítók elleni harcban – nekünk meg marad a monori állatpiac

Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a kutyáját járőrkocsiba bokszoló rendőr ellen

Nincs elég szörnyű szaporító telep ma Magyarországon, hogy az emberek szeme kinyíljon

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Állatmentő Sereg
Fotók: wikimedia (1), Állatmentő Sereg facebook. A kezdőfotó illusztráció!

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...