Ma Magyarországon nem kötelező kutyát tartani

Csemer Boglárka énekesnő nem sokkal korábban veszítette el kedvencét egy végzetes kutyatámadásban. Úgy érzi, Palkó nem halt meg hiába, ha a vele történteket fel tudja használni arra, hogy a hazai állattartási kultúrában valamiféle pozitív elmozdulást érjen el. Ezért gyorsan cselekedett: összehívta a szakma érintettjeit egy közös sajtótájékoztatóra, ahol többek között az is kiderült: a Magyarországon érvényben lévő, az állattartásra és az állatvédelemre vonatkozó törvények állítólag világviszonylatban is kiemelkedők, csak épp senki nem tartja és tartatja be őket.

 

A kutyabarát.hu csapata is részt azon a sajtótájékoztatón, amit tegnap rendeztek meg a HappyDog Kutyaiskolában. Az esemény hátterét Boggie kutyájának halála adta, amelyről mi is beszámoltunk, céljaik azonban jóval túlmutatnak a szomorkodáson.

A tragikus történet előre megjósolható indulatokat gerjesztett a támadó eb „harcikutyaként” való megbélyegzése miatt. A mostani sajtótájékoztatón ez a problémakör már nem kapott említést, a meghívottak inkább a jövőre, az állattartási kultúra fejlődésének előmozdítására koncentráltak.

Dr. habil Fodor Kinga Ph.D. egyetemi docens (Állatorvostudományi Egyetem, Laborállat-
tudományi és Állatvédelmi osztály, a képen bal oldalon) szerint a kutyatartás ma Magyarországon luxushobbinak számít. Számításai alapján egy 10 kilogrammos, kistestű kutya tartásának költségei 12 éven át a legegyszerűbb, legolcsóbb termékeket és szolgáltatásokat igénybe véve is (napi 200 forintos etetési költséggel számolva) közel másfél millió forintra rúgnak.

A helyszínen elmondta, hogy a hazai állatvédelemmel kapcsolatos problémák a törvények betartásának és betartatásának teljes hiányában gyökereznek. Az állatszeretet nem elég ahhoz, hogy valaki jó állattartó legyen. Szóba került, hogy szigorítani kellene a jogszabályokat, az állattartás feltételeit. Én azonban ki merem mondani, hogy semmi baj nincs a jogszabályainkkal: világviszonylatban is kiemelkedők az állatvédelmi- és állattartási törvényeink, a probléma a betartással és betartatással van. –


Boggie és Palkó
 

– Sajnos ma Magyarországon sikk áthágni a jogszabályokat. A szabályok le vannak fektetve, ennek ellenére a magyarok nagyon kreatívok, ha a szabályok megkerüléséről van szó. Ha kiszökik egy kutya a kertből, nem lehet arra hivatkozni, hogy vitte a vére.  – A szakértő szerint a kutyajogosítvány remek kezdeményezés, de az építkezést sajnos még lejjebbről kell kezdeni. Szükség lenne ebrendészeti pénzbeli hozzájárulásra, hogy a gazdik még komolyabban vegyék az ezzel járó felelősséget, és egy komplett apparátust is fel kellene állítani: lényegében minden önkormányzaton belül szükség lenne egy főállású munkatársra, aki csak az állattartási ügyekkel foglalkozna.

Benke András babérkoszorús mesterkiképző, a Kőbányai HappyDog Kutyaiskola elnöke (a képen balra) elmondta: abban látja a fejlődés legnagyobb akadályát, hogy amíg egymással nem vagyunk képesek normálisan, tisztelettel viselkedni, beszélni, addig a kutyáinkkal sem lesz ez másképp. – Nagyon fontosnak tartom az előkészületeket: igenis tanulják meg a gazdik a kutyák jelzéseit, neveljék úgy kedvenceiket, hogy a mindennapokban is kellemes társuk legyen. Meg kell tanulnunk, hogyan váljunk kutya követőből kutya vezetővé. De mit várunk el addig, ha mi is átgyalogolunk egymáson? –

A sajtótájékoztatón részt vett Hohn Krisztina országgyűlési képviselő is, aki ígéretet tett arra, hogy pár héten belül felszólal a témában a parlamentben, és egy törvényjavaslattal áll elő a felelős kutyatartók védelme és a felelőtlen kutyatartás rendszabályozása, büntetése, valamint egy megfelelő büntető apparátus megvalósítása érdekében.

 

Az előzményeket és a külföldi példát itt találod:

Az énekesnő kiskutyáját megölte egy másik kutya – mégis sok támadást kap

Bécs tovább szigorítja a kutyatartási szabályokat

Kutyajogosítvány bevezetését tervezik Berlinben

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: ViNyL, Boggie hivatalos oldala
 

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...