Saját KB bal
Saját KB jobb

Ma Magyarországon nem kötelező kutyát tartani

Csemer Boglárka énekesnő nem sokkal korábban veszítette el kedvencét egy végzetes kutyatámadásban. Úgy érzi, Palkó nem halt meg hiába, ha a vele történteket fel tudja használni arra, hogy a hazai állattartási kultúrában valamiféle pozitív elmozdulást érjen el. Ezért gyorsan cselekedett: összehívta a szakma érintettjeit egy közös sajtótájékoztatóra, ahol többek között az is kiderült: a Magyarországon érvényben lévő, az állattartásra és az állatvédelemre vonatkozó törvények állítólag világviszonylatban is kiemelkedők, csak épp senki nem tartja és tartatja be őket.

 

A kutyabarát.hu csapata is részt azon a sajtótájékoztatón, amit tegnap rendeztek meg a HappyDog Kutyaiskolában. Az esemény hátterét Boggie kutyájának halála adta, amelyről mi is beszámoltunk, céljaik azonban jóval túlmutatnak a szomorkodáson.

A tragikus történet előre megjósolható indulatokat gerjesztett a támadó eb „harcikutyaként” való megbélyegzése miatt. A mostani sajtótájékoztatón ez a problémakör már nem kapott említést, a meghívottak inkább a jövőre, az állattartási kultúra fejlődésének előmozdítására koncentráltak.

Dr. habil Fodor Kinga Ph.D. egyetemi docens (Állatorvostudományi Egyetem, Laborállat-
tudományi és Állatvédelmi osztály, a képen bal oldalon) szerint a kutyatartás ma Magyarországon luxushobbinak számít. Számításai alapján egy 10 kilogrammos, kistestű kutya tartásának költségei 12 éven át a legegyszerűbb, legolcsóbb termékeket és szolgáltatásokat igénybe véve is (napi 200 forintos etetési költséggel számolva) közel másfél millió forintra rúgnak.

A helyszínen elmondta, hogy a hazai állatvédelemmel kapcsolatos problémák a törvények betartásának és betartatásának teljes hiányában gyökereznek. Az állatszeretet nem elég ahhoz, hogy valaki jó állattartó legyen. Szóba került, hogy szigorítani kellene a jogszabályokat, az állattartás feltételeit. Én azonban ki merem mondani, hogy semmi baj nincs a jogszabályainkkal: világviszonylatban is kiemelkedők az állatvédelmi- és állattartási törvényeink, a probléma a betartással és betartatással van. –


Boggie és Palkó
 

– Sajnos ma Magyarországon sikk áthágni a jogszabályokat. A szabályok le vannak fektetve, ennek ellenére a magyarok nagyon kreatívok, ha a szabályok megkerüléséről van szó. Ha kiszökik egy kutya a kertből, nem lehet arra hivatkozni, hogy vitte a vére.  – A szakértő szerint a kutyajogosítvány remek kezdeményezés, de az építkezést sajnos még lejjebbről kell kezdeni. Szükség lenne ebrendészeti pénzbeli hozzájárulásra, hogy a gazdik még komolyabban vegyék az ezzel járó felelősséget, és egy komplett apparátust is fel kellene állítani: lényegében minden önkormányzaton belül szükség lenne egy főállású munkatársra, aki csak az állattartási ügyekkel foglalkozna.

Benke András babérkoszorús mesterkiképző, a Kőbányai HappyDog Kutyaiskola elnöke (a képen balra) elmondta: abban látja a fejlődés legnagyobb akadályát, hogy amíg egymással nem vagyunk képesek normálisan, tisztelettel viselkedni, beszélni, addig a kutyáinkkal sem lesz ez másképp. – Nagyon fontosnak tartom az előkészületeket: igenis tanulják meg a gazdik a kutyák jelzéseit, neveljék úgy kedvenceiket, hogy a mindennapokban is kellemes társuk legyen. Meg kell tanulnunk, hogyan váljunk kutya követőből kutya vezetővé. De mit várunk el addig, ha mi is átgyalogolunk egymáson? –

A sajtótájékoztatón részt vett Hohn Krisztina országgyűlési képviselő is, aki ígéretet tett arra, hogy pár héten belül felszólal a témában a parlamentben, és egy törvényjavaslattal áll elő a felelős kutyatartók védelme és a felelőtlen kutyatartás rendszabályozása, büntetése, valamint egy megfelelő büntető apparátus megvalósítása érdekében.

 

Az előzményeket és a külföldi példát itt találod:

Az énekesnő kiskutyáját megölte egy másik kutya – mégis sok támadást kap

Bécs tovább szigorítja a kutyatartási szabályokat

Kutyajogosítvány bevezetését tervezik Berlinben

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: ViNyL, Boggie hivatalos oldala
 

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...