Saját KB bal
Saját KB jobb

Ez aztán a szimpatikus – 2016 óta kutyabarát üzemmódban kaphatók bizonyos Tesla autók

Akárhány figyelemfelkeltő tartalom jelenik meg a témában, még most, a 21. században is rengeteg haláleset történik az autókban kialakult extrém hőmérsékletben bent hagyott állatokkal. Hihetetlen, hogy egy autómárka előbb fejlesztette ki az autó belsejének túlmelegedését megakadályozó rendszerét, minthogy a kutyatulajdonosok mindegyike meg tudná érteni a járműben hagyás veszélyeit.

 

Világszerte évente több ezer háziállat, többségében kutya pusztul el túlmelegedett gépjárműbe zárva, ami könnyedén elkerülhető lenne, ha a gazdi tisztában lenne az extrém hőmérséklet élettani hatásaival a kedvencekre nézve – írta meg a írta meg a villanyautosok.hu.

Az ilyen eseteket elkerülendő a Tesla már 2016-ban elkészítette a Cabin Overheat Protection funkciót a villanyautóihoz, ami órákig képes biztonságos hőmérsékleten tartani a belső hőmérsékletet, akkor is, ha a jármű leállított állapotban van.

Habár ennek köszönhetően a kutyus épségben átvészeli azt a rövid időt, amíg a gazdája vissza nem tér hozzá, az autó mellett egy forró nyári napon elhaladó gyalogosok könnyen azt hihetik, hogy az állatnak segítségre van szüksége, így jobbik esetben csak rendőrt hívnak, rosszabbik esetben viszont akár az ablakot is betörhetik.

Az elmúlt napokban a Twitteren meg is indult az ötletelgetés, hogy miként lehetne a magára hagyott háziállatok számára a lehető legkényelmesebbé tenni a várakozási időt a Model 3-asokban, úgy, hogy az arra járók se essenek pánikba. Az egyik követő például azt javasolta Elon Musknak, hogy amellett, hogy a zene és a légkondi is be van kapcsolva, a központi kijelzőn meg kellene jelennie annak a feliratnak, hogy „Minden rendben, a tulajdonos azonnal jön vissza!”. Egy másik hozzászóló szerint a képernyő az aktuális belső hőmérsékletet is mutathatná, hogy a járókelők tudják, mikor kell ténylegesen közbeavatkozni.

A kutyás tulajdonosoknak természetesen nagyon jól jön majd ez az új funkció, hiszen mindannyian unják már, hogy állandóan cetliket kell az ablaküvegre ragasztaniuk, és néhány a Teslát nem ismerő járókelő még így is ordít velük a gondatlan kutyatartás miatt. Hamarosan tehát érkezik a frissítés a Dog Mode-dal, pontos megjelenési dátumot azonban egyelőre nem tudni, sem azt, hogy ezt valamennyi Tesla megkapja-e, vagy csak a Model 3-asok.

Mondhatnánk, hogy bárcsak bevezetnék minden autótípusba, hiszen akkor a nem kutyabarát helyeken sem kellene féltenünk kedvencünk testi épségét, amíg beugrunk valahova elintézni valamit, nyugodtan megvárhatna bennünket a kocsiban. De amíg ez nem annyira elterjedt, addig csak abban reménykedhetünk, hogy a gondatlan tulajdonosok inkább otthon hagyják a melegebb napokon kutyáikat, minthogy a kocsiba zárják őket.  

 

A témához kapcsolódnak:

Ha autóba zárt kutyát látsz – először inkább segíts, utána fotózz

Az állatorvos autóba zárta magát a napon, hogy megmutassa, mit élnek át kedvenceink

Durva kísérlettel mutatják be, miért ne hagyd melegben az autóban a kutyád

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: villanyautósok.hu

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...