Saját KB bal
Saját KB jobb

A skót állatorvos egy új eljárással, a kutya saját vérével mentette meg az állatot

A biztosnak tűnő halálból hozta vissza a glasgow-i állatorvos a négy éves német dogot. Merlin több mint két liter vért veszített, az életéért küzdő állatorvos pedig megkockáztatott egy teljesen új eljárást, amit még senki nem alkalmazott az országban. Az állat saját vérét adta vissza neki, hogy megmentse az ebet.

 

A vérhiány nem csak az emberi orvoslást sújtja, ráadásul a kutyák körében a véradás is gyermekcipőben jár. Sokan nem is tudják, hogy a kutyák is adhatnak vért.

A tulajdonos, Graeme McClain a legrosszabbtól tartott, álmában sem gondolta volna, hogy kedvence hamarosan élet-halál között fog lebegni. A 32 éves gazdi elvitte állatorvoshoz Merlint, mert hosszasan betegeskedett. Meg kellett műteni, de a beavatkozás közben kiderült, hogy a vékonybeleivel is gond van, ami még inkább sürgette a műtét elvégzését.

Átszállították a glasgow-i állatkórházba, hogy egész éjjel megfigyelés alatt tarthassák, ami jó döntésnek bizonyult, mivel a műtét következtében belső vérzés indult meg nála. Két komoly műtétet végezni egymás után hatalmas kockázatot jelentett – egy ekkora testű állatnál főleg, így az orvosok felkészítették a gazdit arra, hogy talán el is veszítheti szeretett négylábúját.

A második beavatkozást a szíve is megsínylette és rengeteg vért is vesztett, több mint két litert. Egy közel 70 kg-os kutyánál egy ekkora veszteségre nem volt felkészülve a kórház, így már látták előre, hogy nem lesz elég vérük. Így az ebet ellátó orvosok úgy döntöttek, bevetnek egy teljesen új eljárást, amit még sosem próbáltak. Merlinnek nem volt választása, hiszen máshogy nem tudták volna megmenteni az életét.

Egy gép segítségével Merlin elveszített vérét megtisztították, megszűrték, és visszajuttatták a kutyába. Csodával határos módon az eljárás működött, és Merlin kapott egy második esélyt az életre. Hamarosan jobban lett és mára teljesen felépült. A gazdi nagyon hálás volt az orvosoknak, hogy kockáztattak az eljárás kipróbálásával, hosszú távon pedig nagy segítséget fog jelenteni ez az új módszer, ha vérhiánnyal küzdenek az állatorvosok.

 

Tudtad?

Magyarországon alig adnak vért a kutyák, pedig van lehetőség és életmentő lehet

Így mentette meg vérrel egy kutya a másik kutya életét

Utah állam megnyitotta saját vérbankját

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: express

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...