Saját KB bal
Saját KB jobb

Dokumentumfilm is készült a szánhúzó kutyák tragikus sorsáról

Így élnek ők: az egyik kennel 200 szánhúzó kutyája télen talán munkával teli, ami szintén nem mindig jelent jót, de a nyár biztosan horror számukra. Ha nincsenek turisták, az egész napjukat kikötve töltik, még akkor is, ha a hőmérséklet 37 fok körül van. Egyetlen menedékük a kivágott oldalú műanyag hordó, és egyfolytában ugatnak – szinte megvesznek az ingerek nélküli életben.

 

Már idén tavasszal is kitört a szánhúzó botrány, miután pár dolgozó nem bírta tovább a szörnyű körülményeket látni, amelyek közt élnek a kutyák, és nyilvánosságra hozták a kennelekben készült fotókat. Itt megtaláljátok a beszámolónkat.

Most, a nyári időszak sem kedvez jobban az állatoknak. Láncon tartva köröznek a forróságban, hiszen egész nap nincs mit csinálniuk, megállás nélkül ugatnak. Ugyanazok a műanyag hordók a menedékek, amik télen, apró lyukkal az oldalukon – lényegében sem télen, sem nyáron nem látják el megfelelő funkciójukat.

A fotókat korábban készítették, majd egy dokumentumfilm-rendező, Fern Levitt kezdte komolyabban körbejárni az egész szánhúzó kutya üzletet. Tapasztalatai alapján nem várt mást a nyári hónapokban sem, és félelmei a legnagyobb mértékben beigazolódtak, amikor elutazott a Chocpaw Expeditions nevű kennelbe Ontarioba.

A rendező már 2010-ben is meglátogatta a kennelt, a kutyák élete akkor sem volt más, így panaszt nyújtott be, de az évek alatt mit sem változott a helyzet. Két éve készített a témáról egy egész dokumentum filmet „Sled dogs” címmel. A videót, amit most, 2018 júliusában vett fel ugyanott, eltávolították a közösségi oldalról, de ő újra kitette. – Számos figyelmeztetést adnak ki, hogy a tulajdonosok tartsák bent állataikat a nagy melegekben, és ha valaki az autóban hagyja kutyáját, komoly bírsággal felel érte. Nos, akkor mi a helyzet a szánhúzó kutyákkal? Az egész olyan álszentnek hangzik. – nyilatkozta a rendező.

Amíg a hölgy a felvételeket készítette, pár alkalmazott figyelmeztette, hogy inkább azonnal hagyja el a helyszínt, mert magán- és egyben érzékeny területre lépett.

– Tipikus a szánhúzó kutya iparban. A hajtók ezt az időszakot pihenő időszaknak nevezik a kutyák életében, ami májustól októberig tart, de az állatok ekkor csak ülnek kikötve. Megőrülnek az unalomtól. –

A kennel állapotait a hölgy azóta jelentette az Ontario SPCA-nek, a legnagyobb kanadai állatvédő szervezetnek, akik állítólag azóta már tartottak ellenőrzést a helyszínen. Sajnos azonban ott a nem a kedvtelésből tartott állatvédelmi törvény érvényes a szánhúzó kutyákra, mely tenyészállatoknak minősítik őket, így nem tudnak mit tenni, amíg van menedékük (ld. a műanyag hordó).

A láncon tartott kutyák erőteljes szorongás és stressz jeleit mutatják. A hölgy reméli, hogy a filmmel sikerül az egész világ figyelmét a történésekre irányítani. Szerinte az a legnagyobb baj, hogy az emberek többsége csak a szánhúzó versenyek csillogását látja, csak a startot és a célvonalat, ami a kettő között van, az mindenki számára rejtve marad. Egy online petíció is indult, hogy változást érjenek el.

 

A munkakutyák nem mindig örvendenek a legnagyobb megbecsülésnek:

Már a szánhúzó kutyákat is doppingolják?

A legnagyobb szánhúzó verseny – valójában rémálom a kutyáknak?

Vérdíjat tűzött ki egy kolumbiai drog kartell a legjobb drogkereső kutya fejére

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: thedodo

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...