Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyaviadal hazánkban is népszerű elfoglaltság

Az RTL híradó számolt be a legutóbbi esetről, ahol a Bács-Kiskun megyei Izsákon két férfi még tavasszal rendezett útszéli kutyaviadalt. Felhergelték az állatokat majd egymásra eresztették. A beszámolók szerint a környéken rendszeresen hódolnak efféle „szórakozásnak”.

 

Nyomozás indult az ügyben a felvétel alapján, amely nemrég került ki az internetre, de valamikor tavasszal rögzíthették. A felvételen az látszik, ahogy két férfi egymással szemben tart egy-egy bull típusú kutyát, majd egymásnak ugrasztják őket.

Mikor pár perc harc után a két állat fáradni kezd, az egyik férfi ütni kezdi a felül lévő ebet, hogy újra támadjon. Talán ezt a kört megúszták komoly sérülés nélkül, de a helyi állatvédők szerint a faluban rendszeresen rendeznek hasonló viadalokat, az ún. Citromszigeten.

Az egyik helyi lakos arcát nem vállalva arról számolt be, hogy ő is tartott ilyen típusú kutyákat az egyiküket megmérgezték, a másikukat pedig ellopták, valószínűleg azért, hogy csali kutyának használják fel a viadalra való felkészítésben.

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke korábbi megszólalásában kétfelé választotta a viadaloztatást, mint bűncselekményt. Az egyik a profi, a másik az amatőr harcoltatás. A profikról szinte semmi információ nincs, nagyon szűk és zárt kör. Ők már feltételezhetően a nehéz bűnözők, hiszen ők engedhetik meg maguknak, hogy horribilis összegeket költsenek a kutyák megvásárlására és a felkészítésre. 

Egy ilyen komolyabb meccsen akár több millió forint értékű kutyák harcolnak a ringben. Az állatviadalok szervezése általában járulékos bűncselekményként van jelen: inkább azok az emberek harcoltatnak kutyákat, akik más bűncselekményekben – mint a drog vagy a lőfegyverrel való visszaélés – is részt vesznek.

A másik, szélesebb körű fajtája a faluszéli vagy disznóólas verekedtetés, ötven – hatvanezer forintos tétekkel.

Az 1990-es években még a BTK módosítás előtt mindenki nyíltan, a falu szélén verekedtetett. Elsősorban az elmaradottabb peremterületeken volt jellemző. Mivel nem volt büntetendő, nem vették komolyan. A ’98-as, veszélyes ebek tartásáról szóló rendelet után valószínűleg nem szorult vissza, csak már nem annyira publikus. – fogalmaz a szakember. – Az a baj, hogy a rendőrség nem térképezi fel a harcoltatással gyanúsítható emberek kapcsolatrendszerét. Ugyanis, ha valami könnyen bizonyítható a környezet és a sérülések miatt, az a kutyaviadal. Ha már egyértelmű a rendőrség számára, hogy valaki harcra képez ki kutyákat, akkor kötelességük lenne teljesen felgöngyölíteni az ügyet, és így további bűncselekményeket is sokkal könnyebben fel tudnának deríteni. Ha működne Magyarországon egy független rendőrökből álló, erre szakosodott csoport, akkor máris lehetne eredményeket elérni.

 

A viadalok szomorú háttere:

A kutyaviadal csali kutyája elvesztette mindkét fülét, de a lelke hiánytalan maradt

Kutyaviadal telepet számolták fel – 56 kutyából 50 élte túl

Nemzetközi nyomás hatására betiltják az indonéz kutya – vaddisznó viadalokat

A masnis félfülű kutya lett a kutyaviadalok elleni harc egyik legédesebb jelképe

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: RTL Híradó

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...