Hiába az ígéret – megkezdték Oroszország kóbor kutyáinak legyilkolását a futball vb miatt

Ahogy a labdarúgó-világbajnokság kezdete közeledik, úgy válik egyre kilátástalanabbá a kóbor állatok helyzete Oroszországban. Az átmeneti menhelyek felállítása porhintés volt: megkezdődött a tömeges likvidálás. Az állatbarátok a FIFA és a futball rajongók támogatását kérik.

 

Szó szerint halálosztagok járják az orosz utcákat, hogy mire a futball vb elrajtol, minden tiszta és rendezett legyen az érdeklődők számára: szép szóval élve média- és látogatóbarát legyen az ország. Ha pedig ehhez kóbor állatok millióit kell legyilkolni, akkor ez a megoldandó feladat.

Úgy látszik, Oroszország egészen egyszerűen fogja fel az utcaseprés lényegét: valóban a leggyorsabb eszközt veti be a kóbor kutyák ellen: tömegesen likvidálják őket.

Az eddig odalátogatók szerint az orosz kóbor kutyák elbűvölők tudnak lenni intelligenciájukkal és ellenálló képességükkel. Természetesen nem az utcai élet az ideális egy állat számára, de a beszámolók alapján valóban lenyűgöző, ami ott történik. Több eb reggel érkezik a városba – sokan vonattal!, jól hallottuk – tudják, hova kell felszállni, hogy a legkevésbé zsúfolt vagont fogják ki, és tudják, hol kell leszállni, ahol a legtöbb esélyük lesz egy kis ételhez jutni. Amikor ételért kunyiznak, a falka legfiatalabb vagy legcukibb tagját tolják előre, mivel megtanulták, mivel olvaszthatják meg az emberek szívét. A forgalmasabb útvonalakon bizony az útjelzőkhöz is alkalmazkodtak, így biztonsággal tudnak átkelni az utakon, és nem esik bajuk a közlekedésben.

A szükség nagy úr – tartja a mondás, és ez az összetett viselkedés egyszerűen csodálatos lehetőségeket ígér, ha az ember legjobb barátjára tekintünk. Na, pontosan őket gyilkolják le egy sport nevében, ami amúgy szép is lehetne önmagában, de így biztosan nem.

A legtöbbükkel mérgezett étellel végeznek, amely lassú, fájdalmas halálhoz vezet. Másokat mérgezett nyíllal vagy puskával lőnek ki, mivel nem illenek bele abba a látképbe, amit a vezetők láttatni szeretnének.

A hivatalos szervek még mindig azt állítják, hogy nem az állatok leölése a hivatalos álláspont, hanem az, hogy ideiglenes menhelyeket hoznak létre és oda szállítják őket ivartalanításra. Azonban a tények makacs dolgok: a világsajtó pedig már most tele van a halott állat tetemek fotóival. Az ország ráadásul már ugyanezt a színjátékot a 2014-es téli olimpia helyszínén, Szocsiban is eljátszotta egyszer. Akkor biológiai hulladékként aposztrofálták az állatokat, akik a leölésük után mentek a megsemmisítőbe.

A világbajnokság előtt az orosz parlament egyik tagja, Vladimir Burmatov meglátogatott egy helyi menhelyet, ahol elborzadt a körülményeken és a felesleges halálokozáson. De mit is várhatott, amikor a menhelyet nem az állatjóléti szakértők vagy állatvédők, hanem egy szemétgyűjtő és ártalmatlanító cég működteti.

A világ tisztában van vele, hogy a kóbor kutya kérdés minden országban égető problémát jelent. Oroszországban csak a világbajnokságnak otthont adó 11 városban mintegy 2 millió utcai eb él. De azt is tudja mindenki, hogy ennyi állat nem rövid idő alatt gyűlik össze, és képtelenség humánus módszerrel eltüntetni őket. Hosszú távú megoldást jelentene, ha az országnak lenne végre egy ivartalanítási és jelölési politikája.

A Fifának – tanulva az esetből – kötelessége lenne a jövőben kötött szerződéseibe belevenni a rendező ország állatjóléti kérdéseit, legközelebb például a 2022-es Qatar-i vb-re vonatkozólag, ahol szintén hatalmas probléma a gazdátlan, utcán élő állatok jelenléte.

Az is számítana, ha végre pár futball sztár felemelné a szavát mindezek ellen. Az állatbarát szurkolók igyekeznek megcélozni a „nagyokat” fotókkal és újságcikkekkel, hogy tegyenek végre ők is valamit.

 

Az előzmények:

Hiába az ígérgetés – Oroszország két millió kóbor kutyát is elpusztíthat a foci vb-re

Oroszország esküszik, hogy nem ölik meg a kóbor kutyákat a nyári VB alatt

Megmenekült egy kóbor kutya Szocsiban a biztos haláltól

Orosz milliárdos kóbor kutyákon segít

Elkezdték irtani a kóbor kutyákat Szocsiban

 

(kutyabarát.hu)
Forrás: guardian

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...