Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy nőnek szabályosan megszakadt a szíve kutyája halálától

Joanie olyan nagy veszteséget érzett, mikor kutyáját szívelégtelenség miatt elvesztette, hogy szervezete nem bírta elviselni a gyászt, és saját szíve is felmondta a szolgálatot. Először az orvosok szívrohamra gyanakodtak, majd rájöttek, hogy „megszakadt szív szindrómával” állnak szemben.

 

A New England Journal of Medicine-ban megjelent esettanulmány szerint Joanie Simpson arra ébredt az éjszaka közepén, hogy mellkasi és hátfájdalmaktól szenved, úgy érezte, hogy szívrohama lehet. Az orvosok később rájöttek, hogy Joanie nem szívrohamot kapott, hanem szó szerint megszakadt a szíve, másnéven Takotsubo cardiomyopathiában szenved.

A 62 éves Joanie-t kutyája halála viselte meg annyira, hogy a szíve felmondta a szolgálatot. A házában gyermekei nélkül úgy érezte: kedvence tölti be egy gyermek szerepét, így különösen megviselte, mikor elvesztette őt, ráadásul halála sem volt békés. Kedvence, Meha nem sokkal a kórházba kerülése előtt hunyt el pangásos szívelégtelenség miatt. Ez és más családi stresszorok vezettek oda, hogy a hölgy szíve elérte a működési maximumot.

Amikor kórházba szállították, az orvosok is szívrohamra gyanakodtak, de később az artériák állapotából kiderült: máshol kell keresni a bajt. Ezután diagnosztizálták „megszakadt szív szindrómával”.

Az állapot a szívinfarktus tüneteit mintázza: mellkasi és hátfájás, légszomj, megemelkedett kardiogram és szívenzimek. Nem jár azonban eltömődött artériákkal, amelyek a szívrohamnál megvannak.

A Takotsubo cardiomyopathy az esettanulmány szerint tipikusan a posztmenopauzás nőknél fordul elő, 90%-ban az 58-75 éves korosztálynál, és gyakran fordul elő stressz vagy erős érzelmi esemény hatására, ezért nevezik úgy, ahogy. A legtöbb embernél nem jár tartós szívkárosodással.

Joanie ennek ellenére egy év orvosi kezelésre szorult, hogy teljesen felépüljön és a fizikai fájdalmai is megszűnjenek. Ez idő alatt lelkét is helyre tudta tenni valamennyire: még új kedvence is lett, egy Buster nevű macska, a hölgy úgy érzi, Meha elvesztése után érzett fájdalmát nem fogja elmulasztani, de talán csökkentheti. – Annyi szeretetet és barátságot adnak az életünkbe, hogy újra bevállaltam. Mindig lesz háziállatom – fogalmazta meg a hölgy érzéseit.

 

Cikkajánló:

Volt olyan kutya az ősi maja kultúrában, aki halála után az ember sírjában kapott helyet

A halálos beteg kölyökkutya az idősek otthonában találta meg a békét utolsó hónapjaira

Hogy segítsünk gyermekünknek kutyánk halálakor?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: nydailynews
A
 temetői fotó illusztráció

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...