Saját KB bal
Saját KB jobb

Döntött a bíróság: duplájára súlyosbította Fülöp kínzóinak büntetését

2018. április 6-án reggel újra összeült a Nyíregyházi Járásbíróság a tavaly novemberben megkínzott és meghalt kutya, Fülöp ügyében. A vádlottak védője az első tárgyaláson enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett. Most megszületett a jogerős ítélet: nyolc-nyolc hónap fogház büntetést kaptak, felfüggesztési lehetőség nélkül.

 

Bár a bíróság novemberben már ítéletet hirdetett a megkínzott Fülöp ügyében, de a fellebbezés miatt most péntekre tűzték ki az újabb tárgyalást. Akkor négy-négy hónap fogház büntetést kapott a kutya nyakát bálamadzaggal elszorító és ezzel halálát okozó házaspár.

Az első ítélet mindenki szerint érthetetlenül enyhére sikerült, főleg, hogy ez az ügy valamiért az egész országban zajló állatkínzásos esetek jelképévé vált, így alkalmas lenne, hogy példastatuálásra is használják.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa most 8-8 hónap börtönbüntetésre súlyosbította a B. A. és társa vádlottakkal szemben, állatkínzás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 4-4 hónap fogházbüntetést. Az elsőfokú ítéletet egyebekben helybenhagyta a másodfokú bíróság. A megállapított tényállás szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A másodfokú eljárásban április 6-ára kitűzött nyilvános ülésen a vádlottak nem voltak jelen, védőjük képviselte őket.

Az I. rendű vádlott írásban nyújtotta be beismerő vallomását a másodfokú bíróság részére. Az elsőfokú eljárás során tett vallomásával ellentétben elismerte, hogy a tulajdonukban lévő német juhász keverék fajtájú kölyökkutya nyakára ő kötötte a szoros zsinórt. A vádlottak a kutya élelmezéséről és itatásáról sem gondoskodtak megfelelően, az állat súlyosan lesoványodott állapotba került. Az általuk alkalmazott bánásmód a kutya különösen nagyfokú szenvedését okozta, mely következtében az állat – a gondos állatorvosi ellátás ellenére – elpusztult.

A vádlottak egyrészt aktív magatartásukkal, másrészt mulasztásukkal olyan magatartást fejtettek ki, ami az állat halálához vezetett, ebben felelősségük egyértelműen megállapítható. A törvényszék megállapította, hogy a vádlottak kirívó, kegyetlen, hosszabb időn át kifejtett elkövetési magatartása – amely miatt a bűncselekmény tárgyi súlya az átlagos szintet jóval meghaladja – kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztésre kerüljön.

Az ítélet jogerős.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Így vártuk: Pár nap és újra bíróság előtt Fülöp ügye

Újabb Fülöp, most Békésen – mi történik itt?

Igazságot Teddy-nek: hamarosan a Fülöpéhez hasonló kanadai tragédia tárgyalása is kezdődik

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotó: Állatbarát Alapítvány
Forrás: a Nyíregyházi Törvényszék közleménye

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...