Újabb „Fülöp” a világban – ő sem élte túl

Az itthon ikonikussá vált Fülöp kutya sorsa, úgy látszik, szerte a világban megismétlődik. Az újabb helyszín: Kanada. Az elkövető újra egy házaspár, akik hosszú évek alatt fojtották meg kutyájukat. Az egész kísértetiesen hasonlít az itthon történtekhez, sajnos ez a kutya sem élte túl.

 

Fülöp nagyon erős jelképpé vált az országban, küzdelme nyilvánosan zajlott, és mindenki egy emberként szorított neki, hogy sikerüljön kilábalnia a szörnyűségekből, amiket átélt. Fülöp szervezete egy idő után azonban nem bírta tovább. Bíztunk benne, hogy a magyar igazságszolgáltatás végre megfelelő helyen fog kezelni legalább egy súlyos állatkínzási ügyet, de csalódnunk kellett: pár hónapos fogház büntetéssel úszták meg az elkövetők.

Azóta minden alkalommal felkapjuk a fejünket, ha hasonló hírt látunk a nagyvilágban. Legutóbb egy indiai „hasonmásról” számoltunk be, aki Fülöppel ellentétben sikeresen túlélte ugyanazt az állapotot.

Most Kanadában történt szinte a megszólalásig ugyanolyan eset, mint ami itthon történt. Duncan-ben szintén egy házaspárt vettek őrizetbe állatkínzás gyanújával, miután egy végletekig elhanyagolt, kritikus állapotban lévő kutyát találtak az ingatlanukon. A helyi állatvédő szervezet, a British Columbia SPCA tisztje szerint a legsokkolóbb eset, aminek valaha tanúi voltak.

– Kaptunk egy bejelentést egy veszélyben lévő kutyáról. Amikor a járőrök a helyszínre értek, egy közepes méretű barna kutyát találtak a helyszínen, egy rövid madzaggal kikötve, sárban és ürülékben állva. – nyilatkozta Marcie Moriarty, a járőrök vezetője. – Ahogy közelebb mentek, más erőteljes szagot is érezni kezdtek. Akkor fogták fel, hogy a kutya szinte ájult állapotban van, a nyakörve olyan mélyen bevágott a nyakába már, hogy súlyos fertőzést okozott, feje a normálishoz képest pedig a háromszorosára dagadt. –

A járőrök vágószerszámokkal szabadították ki a kutyát, és azonnal a sürgősségi állatorvosi klinikára szállították. A benőtt nyakörv lényegében kiszakította a kutya légcsövét és egyik vénáját a nyakából. Tragikus módon a kutyát olyan későn találták meg, hogy még egy sürgősségi műtéttel sem tudták megmenteni az életét. Két napot élt még, utána ő is feladta a harcot és elhunyt.

– Az elhanyagolásnak és a kegyetlenségnek ez a mértéke már olyan betegességről árulkodik, ami egyszerűen nem lehet megengedett a társadalomban! – nyilatkozta Moriarty járőr. A házaspár, Anderson Joe és Melissa Tooshley a kanadai büntetőkönyv értelmében állatkínzás miatt fognak bűnhődni. Ha bűnösnek találják őket, akkor a maximum büntetést fogják rájuk kiszabni, ami 5 év börtönbüntetés és 10,000 dollár (2,5 millió forint) pénzbírság, valamint örökre eltiltják őket az állattartástól.

Megkerestük a kanadai szervezetet a történetek hasonlósága miatt, és kértük őket, ha megszületik az ítélet, akkor tudassák azt velünk, hogy be tudjunk számolni: más országban milyen ítéletet hoznak ugyanazért a bűnért.

 

Íme az előzmények:

Fülöp kutya hasonmása túlélte ugyanazt a szenvedést Indiában, amit Fülöp nem tudott

Fülöpnek nem sikerült – megkínzói alig kaptak büntetést

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: globalnews.ca

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...