Saját KB bal
Saját KB jobb

Indonéz hagyomány ellen küzdenek: kutyaviadal vaddisznóval

Az állatvédő aktivisták évek óta harcolnak az indonéz hagyomány ellen: a ringben kutyák harcolnak vaddisznók ellen, és ebből senkinek semmi jó nem sül ki – kivéve az embereknek, akik súlyos pénzekben fogadnak rájuk.

A véres hagyomány a ’60-as évekre nyúlik vissza, amikor Jáva szigetének nyugati területein elszaporodtak a vaddisznók. Akkor megkezdték a vadászatukat, hogy megvédjék a terményt, de hamarosan egyesek nagy üzletet kezdtek látni benne.

Az „adu bagong” (vaddisznó viadal) játékszabályai egyszerűek: egy befogott vaddisznó és egy kutya lép a ringbe, de csak egyikőjük győzhet, a másik gyakran az életével fizet érte.

Nem meglepő, hogy az állatvédő aktivisták hosszú ideje küzdenek a véres viadal beszüntetéséért, de egyelőre nagyszerű szóval veszik el az esemény súlyát, amit a világ minden táján, de itt, Európában is előszeretettel alkalmaznak a nemzetek: hagyomány.

A bambusz aréna egy 15×30 méteres terület, és két fajta kijárat létezik belőle: egy a nyertesnek, egy a sérültnek, aki feladta a küzdelmet. Ha a vaddisznó győz, akkor sérüléseiből felgyógyulva újra ringbe lép, ha a sebek halálosak, levágják és a húsát eladják.

A viadalokkal, amellett, hogy igyekeznek megőrizni a vadászat hagyományait és a kutyák edzettségét, hatalmas pénzeket is lehet nyerni, akár 2,000 dollárt (fél millió forint) is hazavihet a nyertes kutya – gazdája, ami a nagy szegénységben igen csak vonzó. A nevezési díj 200,000 és 2 millió rúpia között mozog (4,000 és 40,000 forint) a kutya méretétől függően.

„A tenyésztők hatalmas összegeket mozgatnak meg ezzel, emelik a kutyáik eladási árát és gazdasági értékét: a viadalokon való részvétel nélkül képtelen lennék eladni a tenyésztett vadászkutyáimat” – meséli Badud, aki 40 kutyát tart otthon.

Nur Hadi, a viadalokban is érdekelt Hiparu vadász csoport vezetője szerint a vadászat igencsak egyszerű volt a kutyák mostani edzettségéhez képest. – „Ez már a kultúra és a hagyomány része” – mondja, és nem érti, miért akarja bárki is betiltani.

Marison Guciano aktivista szerint ez lényegében bűncselekmény mind a kutyák, mind a vadállatok ellen, hiszen az emberek szórakozását hivatott szolgálni, és igencsak messze került a termény megóvásától. Az aktivisták a kormánytól és a nonprofit szférától is azt várják, hogy azonnal tiltsák be a szokássá vált viadalokat és igyekezzenek az emberek oktatásán keresztül elérni, hogy a kutyaviadalokra ne tekintsenek jó dologként.

 

Sok ország küzd a hagyományaival:

Mindenki imádja a pamplona-i bikafuttatás helyetti kutyás verziót

Bezárt a legutolsó londoni agár verseny pálya

A galgo-k tragédiája

Egy letűnt fajta tragikus élete – a nyárs forgató kutyák

Szörnyű hagyomány betiltásáért küzd Brigitte Bardot

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ndtv
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...