Fülöp ügye már a bíróság előtt – muszáj lenne fordulatot hoznia

Már a Nyíregyházi Járásbíróság előtt van a megkínzott kutya, Fülöp ügye. Az ügyészség szigorú, letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottakra. A település helyzetét nehezíti, hogy azóta újabb állatkínzás történt a környéken.  

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség június 28-án vádat emelt, ennek részleteiről a HVG-nek sikerült többet megtudnia a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségtől. A vádhatóság ragaszkodna ahhoz, hogy Fülöp gazdái letöltendő szabadságvesztést kapjanak büntetésként.

Az ügyészi büntetési indítvány szerint ebben az esetben a vádlottak egyrészt hosszabb időn keresztül okoztak különös szenvedést a kutyának, másrészt több állatvédelmi rendelkezést is megszegtek. A vádiratban vázolt tényállás szerint közösen követték el az állatkínzást: a nagycserkeszi ingatlanon egy férfi és egy nő, mint élettársak tartották már 2016 őszétől kezdve a körülbelül 2 éves németjuhász keveréket.

Az ügyészség azért döntött a letöltendő büntetést indítványozása mellett, mert a kutya „különös, nagyfokú szenvedést élt át, és maradandó testi és lelki károsodást szenvedett”.

Pár hete mi is beszámoltunk róla, hogy a Szurkolók Az Állatkínzás Ellen elnevezésű Facebook-csoport tüntetést szervezett a településre. A békés demonstráció célja az volt, hogy végre szigorú büntetést követeljenek az elkövetőknek, és felhívják a figyelmet a megszámlálhatatlan hasonló esetre.

A helyi jegyző júniusban 150 ezer forintos állatvédelmi bírságot szabott ki az egyik vádlottal szemben, és több évre eltiltották az állattartástól. De ahogy ez szokott lenni, a vádlott még nem fizette be a bírságot, és nem is tartják valószínűnek, hogy be fogja fizetni, így majd megpróbálják az adókhoz hasonlóan behajtani.

Valamit legalább elindított

A HVG értesülései szerint az önkormányzat együttműködik a PCAS Állatmentő Egyesülettel, már vásároltak chipolvasót is, feltérképezik az egész helyi ebállományt, hogy minél kevesebb kóbor kutya legyen. „Ivartalanítási program is indul, már a lehetőségeinkhez mérten, mert nem vagyunk gazdag önkormányzat. De fokozottan fogunk erre figyelni, ahogy arra is, ki hogyan tartja az állatait” – sorolta a településvezető.

Újabb eset

Sajnos ugyanakkor pont ugyanott, Nagycserkeszen történt nemrég újabb állatkínzás, egy 19 éves férfi gyerekek szeme láttára vert agyon egy kutyát ásóval, mert az elszökött. Az ügyész ebben az esetben is végrehajtandó fogházbüntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását kérte, de a Nyíregyházi Járásbíróság – amely Fülöp ügyében is dönt majd – 60 nap elzárással elengedte a vádlottat. A vádhatóság súlyosításért, a vádlott enyhítésért fellebbezett, így még ez az eljárás sem zárult le.

Kajó Cecília állatvédelmi jogász kiemelte, hogy az ügyészség ezúttal társtettességet állapított meg, ami ritka, pedig a legtöbb állatkínzásos eset jellemzője. Sőt, sokszor az egész társasházi lakóközösség vagy szomszédság akár bűnrészesnek számíthatna, mert rendszerint végignézik az állatok bántalmazását, mégsem tesznek még egy névtelen bejelentést sem. – Aki közömbösen nézi egy élőlény szenvedését vagy halálát, vagy örömét leli annak kínjaiban, az az embertársaihoz sem viszonyul másképp. Nem véletlenül mondták a falubeliek közül is a nagycserkeszi tüntetésen az elkövetőről, hogy megvetik, lenézik tettéért, viszont életmódja, viselkedése miatt sokan félnek tőle” – mondta a jogász.

Fülöp ügyét a Nyíregyházi Járásbíróság fogja tárgyalni, ősszel várható az első ítélet az ügyben. Egy ország várja, hogy a bíróság végre megítéli az elrettentő példaként is működhető legsúlyosabb ítéletet, vagy most is elsétálnak az állatkínzók novellás könyvvel a kezükben, mint a deteki ügyben.

 

Ezt is ajánljuk:

Az állatkínzás, mint bűncselekmény

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: HVG
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...