Kermit gyász-terápiás kutyaként dolgozik

Régóta tudjuk, hogy a kutya képes oldani a stresszt. De azt talán még nem, hogy hány területen tudjuk hasznosítani empátiáját. Egy texas-i temetkezési cég dolgozója kutyájával jár a ravatalozóba, ahol a border collie mix segít az embereknek feldolgozni a gyászt.

Kermit 11 hónapos, gazdája, Melissa Unfred egy menhelyről fogadta örökbe. A kutya valódi kaméleon: míg játék közben igazi energia bomba, a ravatalozóban a világ legnyugodtabb kutyája.

Kermit nem csak a gyászoló embereknek, családoknak segít, hanem mindazoknak az ott dolgozóknak, akik nap mint nap a halál közelségében élnek és dolgoznak. Talán bele sem gondolunk, mekkora stresszel jár egy ilyen munka, így Kermit jelenléte áldás mindenkinek.

„Nagyon kemény munka. Minden nap tragédiákkal, mérhetetlen szomorúsággal nézünk szembe, ami rányomja a bélyegét a munkán kívül töltött időnkre is” – mondta Melissa, Kermit gazdája. A kutya a stabilizáló erő az életében.

„Még a halállal szemben is pozitív, hiszen ő nem úgy éli meg a helyzeteket, mint mi. Minden nap hálát adok, hogy ilyen csoda van mellettem.”

„A viselkedése azonnal megváltozik, ha a ravatalozóban vagyunk. A legtöbb ember meglepődik, mennyire nyugodt. Amint hozzáér egy kéz, és megsimogatja, szinte érezhető az azonnali megkönnyebbülés a gyászolók közt.”

A temetkezési vállalat vezetője, Robert Falcon szerint Kermit jelenléte nagyon fontos az odalátogatóknak, segíti őket megnyugvásukban. Azt is tudja, mikor kihez kell odamenni, és bemutatni magát.

Melissa szerint Kermit kitűnően érzi a terem energiáit. A legtöbbször nem gazdája mellett van, hanem tökéletesen választja ki, ki élheti át a legnagyobb fájdalmat a gyászolók között, és amellett helyezkedik el.

A kutya még nincs egy éves, de máris rendelkezik a „Jó kutya polgár” címmel (CGC: Canine Good Citizen, amelyet a felelős kutyatartás és a jól nevelt kutyák képzésének elősegítésére hoztak létre). Hamarosan hivatalosan is „gyász terápiás kutya” lehet belőle, a legelső Texasban.

 

Kapcsolódó cikkajánló:

Egy kutya elvesztésekor érzett gyász felér egy családtag elvesztésével

Kutyagyász – létezik-e?

A bombaszakértő patkánytól a rákgyógyász kutyáig

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Life with dogs
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...