Saját KB bal
Saját KB jobb

Rabok segítik vissza az életbe a börtöncellákban élő bántalmazott állatokat

Létezik egy börtön Phoenix-ben, ahol a cellákban bűncselekmények során bizonyítékként lefoglalt, bántalmazott kutyák, macskák élhetnek. A női fogvatartottak segítenek a rehabilitálásukban, majd a kiválasztott férfi rabokkal segítik egymást az állatokkal, hogy újra képesek legyenek beilleszkedni a kinti világba. A program 17 éves fennállása alatt többezer mentett állatot sikerült örökbe adni, és többszáz rab élhette át, milyen egy állat őszintesége. 

Az MCSO Animal Save Haven (MASH) Programot 2000-ben indította el a korábbi sheriff, hogy biztosítsa a nyomozás alatt elkobzott, bántalmazott állatok ellátását. Bizonyítékként szolgálnak az elkövetett bűntényekben, de egyben áldozatok is. Emellett a rabokban segít fejleszteni a felelősségérzetet, elősegíti viselkedési változásukat, munka készégüket és személyes kapcsolataikat.

Minden fogvatartott szigorú vizsgálat után vehet részt a programban. A felügyelők és az állatvédelmi koordinátorok minden egyes bentlakó előéletét ellenőrzik, hogy megbizonyosodjanak róla: semmilyen állatbántalmazási ügyben nem volt érintett az illető. Ezután egy interjút is tartanak a rabokkal, ahol felmérik érdeklődési körüket, tudásukat, munka tapasztalataikat.

A kutyák képzésében kizárólag a nem erőszakos bűncselekményekért ülő, női fogvatartottak vehetnek részt. Sajnos nem véletlenül, ugyanis például a különböző erőszakos cselekedetek és az állatkínzás szorosan összefüggnek egymással.

Miután a képzés része sikeresen lezajlott, és az ebeket egészségesnek és szociálisan érettnek ítélik meg, átszállítják őket a Maricopa megyei börtönbe, hogy a többi rabbal is kapcsolatba kerülhessenek.

Egyértelműen kimutatható a kutyák jelenlétének nyugtató hatása, a legtöbb bentlakó különleges érdeklődést és együttérzést mutat a négylábúak iránt, köztük a veterán katonák is, akik számos súlyos traumát éltek át, de az állatok segítik integrációjukat a hétköznapi életbe.

Mikor azt megfelelőnek ítélik meg, a program koordinátorai örökbe adják az állatokat, a közös munka alatt a rabok és a négylábúak is rengeteget nyernek a programmal.

Egy ecuador-i börtönben is kutyaterápiát vezettek be. Itthon is van pozitív példa: a vakvezető kutyák szocializációja egy miskolci börtönben, de Debrecenben is rabok oktatják a gazdátlan kutyusokat.

(kutyabarát.hu)

Forrás: Union Features, Maricopa County Sheriff Office
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...