Saját KB bal
Saját KB jobb

Reméljük, hamarosan iskolai tananyag lesz az állatokkal való helyes bánásmód az oktatási intézményekben

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány a jövő generációjának nevelésére, szociális érzékenységének kialakítására szeretne a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetni. Céljuk, hogy a gyermekek a felelős állattartás kultúráját és az állatokkal-állatokról való tanulás készségét egészen kis kortól elsajátítsák, formálják a pedagógusok szemléletét is. Olyan tudásanyagot szeretnének átadni részükre, melyet az óvodai és iskolai pályafutásuk során a lehető legtöbbször hasznosítani tudnak beépítve azokat a tanítási órákba.
 

Sajnos hazánkban az állattartási morál az európai átlag alatt van, ezért tartja fontosnak az alapítvány a következő generációk oktatását, valamint a velük majdan foglalkozó – jelenlegi pedagógushallgatók és pedagógusok szemléletformálását. Az állat-asszisztált terápia és a felelős állattartás oktatása gyermekcipőben jár jelenleg, ezen kívánnak változtatni, rámutatva az előnyeire és a hasznosításának területeire. Az oktatási anyagok fontos témákat ölelnek körül.


„A már aktív pedagógusok részére kidolgoztunk egy internet alapú „önképzést” egy online tudásbázis megalkotásával. A tematikusan felépített rendszerből mindenki a számára hasznos, megfelelő anyagot tudja letölteni, talál segédanyagokat a tartani kívánt órához (rajzos megoldók, játékos feladatok, színezők, stb.), mivel az oktatási bázis az óvodás kortól a középiskola negyedik osztályáig, korcsoportokra bontva tartalmazza az elérhető oktatási anyagokat. A tudásbázis egyszeri regisztráció után érhető el, így az ismereti anyagok népszerűségét, a letöltések eloszlását is tudjuk majd mérni, és a folyamatos bővítések mellett iránymutatásra is alkalmas lesz” – válaszolta kérdésünkre Schreiter Katalin, az alapítvány operatív vezetője.



 

„Azért választottuk ezt a megközelítését a probléma megoldásának, mivel a gyermekek elsősorban a pedagógusokon keresztül szerezhetik meg a felelős állattartás ismeretanyagát. A projekt hatásának mérhetősége hosszú távú, mivel a szemléletformálás a gyermekeknél kezdődik, és ők folyamatosan adják át a tudást ezzel segítve a magyar állatvédelem és állattartási morál fejlődését.”

Az oktatási anyagot az oktatas.orszagosallatvedorseg.hu weboldalon lehet elérni. Civil szervezetek részére a nagy érdeklődésre való tekintettel lehetővé tették ugyanezen anyagok letöltését egy önálló felületen: az anyagok.orszagosallatvedorseg.hu oldalon.


Az oktatási anyag nyilvánosságra hozatala után az alapítvány megkereséseket kapott fajmentő szervezetektől, hogy az anyagot bővítsék ki egyéb társállat specifikus módon is (madarak, rágcsálók, hüllők), valamint értelmi sérült gyermekekkel foglalkozó pedagógusok kérésére az ismereti anyag képes ábráit speciális ábrákkal is kibővítették. Ezen anyagok elkészítése, fejlesztése is folyamatos lesz a jövőben.

A statisztikák szerint a regisztrálók 75%-a vidéki felhasználó, és 25 %-a budapesti. A regisztrálók 90 %-a oktatási intézmény, míg a fennmaradó 10 %-a önkormányzat, gyermekvédelmi központ, fejlesztő központ, egyéb alapítvány vagy szövetség.

 

Itt megtalálod saját kutyás etikai gyűjteményünket.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...