A Lennox-mozgalom, és ami utána jön

Lennox (2005.04.01.-2012.07.11.) életével, de főleg, megbélyegzettségével és halálával vált világhírűvé. Azóta sok pozitív példa is erősíti, hogy mindenfajta diszkrimináció ellen küzdeni kell.

Lennox

Az 5 éves Lennox-ot a BSL (Breed Specific Legislation: fajta alapú megkülönböztetés, amely alapján megtiltják bizonyos kutyafajták tartását) törvénynek köszönhetően 2010. május 19.-én kobozták el belfasti otthonából a kinézete miatt. Lennox a tartásához szükséges minden engedéllyel rendelkezett, és előírásnak megfelelt: chip, ivartalanítás, DNS teszt. A hatóság engedélymegújítás miatt látogatta meg a családot, majd némi kedélyes csevegés után elkezdték méregetni az ebet, először szemmel, majd a fejét is lemérve döntöttek úgy, hogy az túl nagy, eléri a pit bull fejének méretét. Ezt a mérőszalagos mérést fogadta el a bíróság később, és utasította el a DNS tesztet, mely szerint az akkor már 5 éves kutya labrador retriever és amerikai bulldog keverék volt. A család ezután egy két éves rémálom elé nézett. Nem látogathatták meg a kutyát, akiről napvilágra került pár fotó, melyeken látszódtak a feladás jelei.

A Lennox-mozgalom világméretűvé nőtte ki magát, és a 2012. július 11.-én hivatalosan is elaltatottnak nyilvánított kutya halála kis híján Belfast idegenforgalmának összeomlásához vezetett. A család a Városi Tanács nagylelkű ajánlataként visszakapta Lennox nyakörvét, melyet kobzásakor viselt.

Halála sokakat szembesített azzal a diszkriminációval, mely a kutya fajtáját veszi alapul és nem a jellemét, a tényt, hogy minden kutya olyan, amilyennek gazdája neveli. Arizona például nemrég az Amerikai Egyesült Államok 20. állama lett, aki törvényben tiltja a fajta alapú diszkriminációt.

Hank

Azóta hatalmas erőfeszítéssel és összefogással számos sikertörténet is született. A 23 hónapos Hank-et 2016 júliusában kobozták el belfasti otthonából. Hála a hatalmas közfelháborodásnak, a többszázezres petíciónak és a mindenre elszánt gazdiknak, Hank augusztusban végül visszakerült családjához. Gazdái most már Lennox és saját kutyájuk tiszteletére is folytatják a küzdelmet a téves megbélyegzés ellen, ezzel is meghálálva a hatalmas közösségi támogatást. A mintegy 19 ezer fontnyi adományt, amit kaptak, a BSL elleni harcra fordítják.

Darla

Bizonyára emlékeztek Maddison és Darla történetére. A 7 éves kislány autizmusban és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) szenved. A befogadott kutya nagyban elősegíti Maddison állapotának javulását. Darla-t egy új, független szakértői vélemény mentette meg, és később ő is visszakerült elválasthatatlan barátja mellé.

DDA Watch

A DDA Watch nevű nonprofit szervezet évek óta küzd a fajta-alapú megkülönböztetés ellen. Ügyvédekkel, jogi szakértőkkel segítik a hasonló helyzetbe került gazdákat, illetve segítenek gazdát keresni az olyan kutyáknak, akik a kivételi listán vannak és nincs otthonuk. Ők az egyik fő szervezői a törvény eltörlése melletti lobbitevékenységnek és a különböző megmozdulásoknak, tüntetéseknek, de természetesen számos állatvédő szervezet és magánszemély is szervez különböző akciókat a BSL ellen.

 

 

 

Az Egyesült Királyságban tiltólistán lévő kutyákról az alábbi internetes oldalon lehet tájékozódni.

 

 

ViNyL
(kutyabarát.hu)

 

Forrás:
https://savelennox.com/
http://barkpost.com/
http://www.belfastlive.co.uk/
http://petrescuereport.com/
Fotók:
Lennox – Marty Becker photo
Hank – Alan Lewis photo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...