Saját KB bal
Saját KB jobb

Páratlan a szimatuk: Mia és Lupo a két tetemkereső eb

Nem minden tetemkereső eb alkalmas arra, hogy víz alatt is kutasson. Szőke Zoltán zászlós két rendkívüli képességű szolgálati kutyája vízben és szárazföldön egyaránt megtalálja az áldozatok holttestét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetőjét és két szolgálati ebét, Miát, a hároméves magyar vizslát és Lupót, a nyolcéves német juhászt más főkapitányságok is rendszeresen kikérik segítségül – számol be róla a police.hu. A tetemkereső kutyák ugyanis ritkák a szakmában, mivel a legtöbb négylábúnak nincsenek meg a munkához szükséges speciális képességei. Mián és Lupón kívül a Budapesti Rendőr-főkapitányságon és Vas megye főkapitányságán vannak még ilyen rendkívüli szimatú állatok.

A kiképzés során természetesen nem emberi holttesteket rejtünk el, hanem a hullaszaggal megegyező mintát keresnek a kutyák – szögezte le a zászlós a police.hu-n. – Mia és Lupo képes arra, hogy a víz alatt is megtalálják a tetemeket. A felelőtlen strandolás sajnos áldozatokat szed, ahogy közeleg a nyár, hétről hétre egyre több a munkánk. Szolgálaton kívül a Legott Kutató Mentőcsoport tagjaként is részt veszek mentésekben. A szervezet és a rendőrség együttműködésének köszönhetően a csoport felszerelésével érkezünk a vízre, és ha szükséges, a Legott búvárai emelik a felszínre, amit a kutyák megtalálnak. A négylábúak már a csónakot látva izgatottá válnak, tudják, rajtuk a sor. A jármű elején foglalnak helyet, és a vizet szagolva heves ugatással, valamint a vízfelszín kaparásával jelzik, ha szagot fogtak. Lupo nemcsak a bűncselekmények áldozatait vagy a vízbefúltakat, hanem élő embert is képes felkutatni.”


Mia, Szőke Zoltán zászlós és Lupo
 

A zászlós „hazaviszi munkáját”, Mia és Lupo az otthon kialakított kennelekben él, szinte családtagként, így egy pillanatra sem szakadnak el gazdájuktól. Szőke Zoltán amellett, hogy részt vesz saját kutyái képzésében, szakirányítóként mentorálja a megye szolgálati ebeit, és közreműködik a nevelésükben.

Két éve a Bács-Kiskun megyei Tompán kérték a segítségünket egy fél évvel azelőtt eltűnt fiatalember kereséséhez – idézte fel a bűnügyi kutyavezető. – Kiderült, a 21 éves áldozat eltűnése előtt egy idősebb helyi férfival találkozott utoljára. Lupóval a gyanúsított házától kiindulva, a telek hátsó kertjében találtuk meg a holttestet. Legutóbb egy öt évvel ezelőtti gyilkosság megoldásához kértek minket, ugyancsak Bács-Kiskun megyéből (Zsaru, 2016/28., 32–33.). A holttest egy részére rőzsét gyűjtő közmunkások bukkantak rá Kiskunhalas közelében, a csontváz hiányzó részeit pedig a gyanúsított tanyáján találtuk meg, Mia orra vezetett el a pontos helyszínig. A többórás ásást követően szinte régészeti módszerekkel dolgoztunk, hogy minden maradványt kihantolhassunk.”

 

Olvassátok el Pinkóczi Diánával, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület elnökével készített interjúnkat is.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: police.hu – Zsaru Magazin (Harle Szilvia), fotó: André Ildikó
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...