Személykereső mentőkutyák Magyarországon – Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület

Egy-egy természeti katasztrófa, vagy összeomlott épületek kapcsán, de egyéb olyan esetekben is, amikor eltűnt személyeket kell megtalálni, sokat hallunk a mentőkutyákról. Ők a személykereső kutyák, akiknek az a feladatuk, hogy a romok alatt rekedt túlélőket, különböző okok miatt otthonukból eltűnt embereket mielőbb felkutassák, így mentve meg akár az életüket is.

Ez a feladat rendkívüli felkészültséget, sok képzést és még több gyakorlást igényel mind a kutya, mind vezetője részéről. Éles szituációkat imitáló vizsgák során kell számot adni a megszerzett tudásról, és a vizsga után sincs pihenő, hiszen folyamatosan szinten kell tartani a kutya kondícióját, tudását, mert az éles bevetésre bármelyik pillanatban sor kerülhet.
Magyarországon a mentőkutyák képzésével foglalkozó szervezetek jobbára egyesületi keretek között működnek, ami azt jelenti, hogy mindenféle állami támogatás nélkül, önerőből, adományokból kénytelenek eltartani magukat, megfelelő képzést biztosítani a kutyáknak, és adott esetben eljutni a bevetés helyszínére.

A Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület lelkes tagjai is folyamatos készültségben vannak, hogy hívás esetén segíteni tudjanak a bajbajutottakon. Pinkóczi Diána, az Egyesület elnöke avatott be bennünket a mentőkutya-képzés rejtelmeibe és egy kicsit a mindennapi életükbe is.

Kutyabarát.hu: Mikor és miért jött létre az Egyesület? Milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Pinkóczi Diána: Egyesületünk 2007 óta létezik, segítő és mentőkutyák képzésének támogatására, valamint oktatásuk finanszírozására jött létre. Nem egy profit orientált szervezetről van szó, ezt a munkát mindenki önkéntes alapon végzi szabadidejéből és saját költségén. Az önkéntesek áldozatos munkájának és önzetlen segítségnyújtásuknak igen komoly anyagi vonzata van, az egyesület ezt kívánja lehetőségeihez mérten támogatni.

Kutyabarát.hu: Hogyan csatlakozhat hozzátok az, aki kedvet kap a mentőkutyázáshoz? Szükséges valamilyen előképzettség?

Pinkóczi Diána: Örömmel fogadjuk a munkánk iránt érdeklődőket, tréningjeink nyíltak bárki számára előre egyeztetve megtekinthetőek. Elsősorban Budapesten és környékén, de sokszor megyünk vidékre, illetve külföldre tréningezni. A csatlakozásnak komoly feltételei vannak az elsődleges szempont a KITARTÁS, minden más ezután jön….elárulom a nagy titkot, aki 6 hónapig (ez nálunk a próbaidő) kitart, elhivatott lesz egész életére. A képzések folyamatosak, humán és kutya elsősegély, kötél technikai felhasználói szintű elsajátítása, nemzetközi irányelvek, a kutya szaglása, a szag terjedés és még reggelig sorolhatnám. A kutyák képzése 1-3 évet vesz igénybe intenzíven.

Kutyabarát.hu: Nálad hogyan kezdődött a mentőkutyázás? Miért éppen mentőkutyás lettél?

Pinkóczi Diána: Egy villámláshoz hasonlítanám, egy pillanat műve volt, hogy megszerettem. 14 éves éppen elmúltam, mikor a szülői feltételeknek eleget téve (jó bizonyítvány) haza vittem Enzot, a németjuhászt. Az teljesen egyértelmű volt számomra, hogy valami értelmes dolgot szeretnék csinálni a kutyámmal. Az élet sodorta elém a lehetőséget, egy barátom ajánlására felkerestem Leczki Saroltát, aki rögtön a mély vízbe dobott, hiszen egy 3 napos oktatáson és vizsgán találtam magam. Megszerettem ezt az elég zárt világot, szívtam magamba a tudást, igyekeztem mindig mindenkitől tanulni, ellesni a praktikákat.
Teltek- múltak az évek, megszámlálhatatlanul sok tréning, külföldi szeminárium, vizsga és gyakorlaton való részvétel után most is folyamatosan azt keresem, mikor milyen szemináriumot/tanfolyamot tartanak, ahova el tudunk menni a csapattal még többet tanulni. Így 18 év távlatában rengeteg országba eljutottam a mentőkutya képzésnek köszönhetően, ezért nagyon hálás vagyok.

Kutyabarát.hu: Milyen kutya felel meg leginkább erre a munkára? Hogyan zajlik egy mentőkutya képzése?

Pinkóczi Diána: Szeretem azt mondani, hogy kor és fajta nem számít, „bárkiből” lehet vizsgázott mentőkutya. Volt már 8 éves kutya, akit 1 év alatt készítettünk fel vizsgára (előképzettsége nem volt) és volt olyan kölyökkutya, aki 3 éves korára sem tudott levizsgázni. Nagyban függ a gazdi kitartásától, rendszeresen jár-e tréningre és hétköznap is célirányosan foglalkozik-e a kutyával… Függ a kutya adottságaitól, mennyire motiválható, milyenek az ösztönei. Képzéseink szombaton és vasárnap vannak, általában reggel 9-kor kezdünk és 14 óra körül végzünk. Plusz a kutya igényeihez mérten hétköznapi speciális egyéni tréningeket is tartunk. 

Kutyabarát.hu: Hol, milyen körülmények között tudtok gyakorolni? 

Pinkóczi Diána: Itthoni mentőkutyák elsősorban terület, nyom és rom tréningeken vesznek részt, ha az időjárás is úgy gondolja, kikapcsolódásnak tartunk vizes és havas tréningeket is. Terület tréningjeinket (erdőben való keresés) igyekszünk változatos helyszíneken tartani, ezért elég sokat utazunk, de vannak kedvenc helyeink, itt rendszeresen felbukkanunk.
A rom tréningek megszervezése sokkal nehezebb és körülményesebb. Országos szinten 3-4 olyan hely van, ahova tudunk menni tréningezni, ezt már a kutyáink nagyon jól ismerik, ezért ha anyagi forrásink engedik, külföldi kiképző bázisokra megyünk.
A Nyomkövetés / Mantrailing szintén változatos helyszínt és sok-sok kitartást igényel a kutyavezetőtől, ezt az ágazatot viszonylag kevesen űzik.

Kutyabarát.hu: Milyen versenyeken tudjátok próbára tenni képzettségeteket?

Pinkóczi Diána: Az éves mentőkutya vizsga és verseny naptárban benne van minden, itt tudjuk figyelemmel kísérni a környező országok, az egész kontinens vizsgáit, szemináriumait. A tavaszi és őszi hazai vizsgák mellett a külföldi megmérettetéseken is részt veszünk, ez nagy kihívás kutyának és gazdának egyaránt. Itt is jelen van az izgalom, az utazás fáradalma a vizsga drukk…de aki egyszer belekóstol, itt ragad, mert beleszeret. Versenyek mellett hazai és nemzetközi gyakorlatokra is rendszeresen kapunk meghívást, ezek picit más típusú, inkább éles helyzetre hasonlító megmérettetések.

Kutyabarát.hu: Milyen vizsgákon kell megfelelni ahhoz, hogy valaki éles bevétésen részt vehessen?

Pinkóczi Diána: A Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) tagjai vagyunk, ezt a vizsgarendszert 41 országban elismerik, e szerint vizsgázunk mi is. A vizsgák egymásra épülnek és fázisonként 3+1 szintet különítünk el. RH-E= alkalmas vizsga, RH-A= alap vizsga, RH-B= emelt vizsga és a plusz 1 az úgynevezett MRT, ami a legmagasabb megszerezhető fokozat egy mentőkutya és vezetője számára.

Kutyabarát.hu: Milyen bevetéseken vesztek részt?

Pinkóczi Diána: Elsősorban helyi, regionális bevetéseink vannak, eltűnt emberek felkutatásához hívnak minket. Ha vidéken keresőkutya hiány van, akkor természetesen oda utazunk segíteni. Szoros együttműködésben dolgozunk a magyarországi mentőkutya képzéssel foglalkozó csapatokkal, értesítjük egymást, illetve segítünk egymásnak a keresések során.

Kutyabarát.hu: A mentőkutyázást csak hobbiként űzitek, minden tagotoknak van civil foglalkozása. Hogyan tudjátok ezt a komoly és rengeteg gyakorlást, képzést összeegyeztetni a mindennapi élettel?

Pinkóczi Diána: Igen, civil munka mellett csináljuk, de ez több mint hobbi, ez egy elhivatottságot igénylő életforma, amit csak szívvel-lélekkel lehet és érdemes végezni. Munkával nehezen összeegyeztethető, de szerencsére sok megértő főnökkel vagyunk körülvéve, illetve van köztünk olyan is, aki saját cégnél dolgozik, így engedélyezni tud magának egy kis hiányzást.

Kutyabarát.hu: Hol találkozhatunk veletek, szoktatok- e bemutatókat tartani?

Pinkóczi Diána: Bemutatókat rendszeresen tartunk, felkérésre a falunaptól a céges rendezvényekig mindenhol megtalálhatóak vagyunk. Aki kicsit kényelmesebb, az a neten követhet minket, Facebook oldalunkon minden fontosabb eseményről beszámolunk.

Kutyabarát.hu: Elmesélnél nekünk egy éles szituációt? Mi és hogyan zajlik ilyenkor?

Pinkóczi Diána: Az összeesküvés elméletek kedvelői, illetve azok, akik a drámát, véres részeket szeretik, azok most hoppon maradnak…. Ez egy igazi szívmelengető történet, ahol a közösen/együtt/csapatmunka a legfontosabb szavak, ahol egy idős bácsi életét sikerült megmentenünk.

Helyszín: Valahol Gödöllőn
Idősek otthonából eltűnt bácsihoz riasztottak minket, a rendőrség már a helyszínen volt, amikor megérkezünk. Nem tudtam olyat kérni, vagy kérdezni, amire ne lett volna már válasz, vagy megoldás. Gondolok itt a személyleírásra, fotóra, térképre, segítő emberekre, polgárőrökre, az otthon  dolgozóira. Minden és mindenki együtt volt, hogy mielőbb megkezdjük a keresést. (Nincs ez mindig így!) Ennél az esetnél egy  rendőr  kézben tartott mindent, tisztában volt a kutyák képességeivel és határaival, ismerte a terepet, tudta milyen információkra lesz szükségünk, tényleg profin végezte a munkáját.

A nyomkövető kutya az épületből kijőve az utcán elvesztette a nyomot, de volt egy irányunk, amin elindulhattunk…. következő lépésként jött a mantrailinges kutya, aki az irányt megerősítette és elindult, az utcákat átszelve, keresve az eltűnt bácsit….a terület kereső kutyáknak korábban meghatározott és kijelölt területen megkezdtük a keresést, átvizsgálva az erdőt. A folyamatosan érkező mentőcsapatok profin, gördülékenyen kapcsolódtak be a kutatásba. 
Itt ezen a ponton felgyorsultak az események…. előre haladva a bokros erdős részen láttuk a kutyákon, hogy megérezték….hangos kiabálás, megvan, él…a mantrailinges kutya érkezett meg elsőnek gazdájával, a másik irányból pedig a mi csapatunk…a sűrű növényzetből kihozva a bácsit (aki nem tudott egyedül menni). A mentő már a helyszínen volt (a keresést irányító rendőrnek köszönhetően), megkezdték az egészségügyi ellátását, majd a mentősök elszállították az idős bácsit, aki nagyon hálás volt és elérzékenyült velünk együtt.

A keresésben nagyjából 80-100 ember vett részt, tehát ez nemcsak egy ember és kutya sikere, hanem közös munka volt. Mindenki a sikerért, az emberélet mentésért volt ott, mindenki egy cél érdekében küzdött.

Ha kedvet kaptatok a mentőkutyázáshoz, vagy „csak” kíváncsiak vagytok, gyertek el egy tréningre, próbáljátok ki magatokat és a kutyátokat!

Ha szimpatikus a munkánk és szeretnétek támogatni minket, csatlakozzatok támogatói tagságunkhoz.

 

Köszönjük, hogy megismerhettünk benneteket és további sok sikert kívánunk a munkátokhoz!

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

fotók: Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület Facebook
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...