A fonyódi kutyabarát fürdőhely – ahogy a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolások látják

Az ország kutyás strandjait teszteljük a nyáron, hogy megfelelnek-e a vakvezető kutyával érkezőknek – írják a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola oldalán. Alapvető igényeink megegyeznek a hobbi kutyásokéval, ezért észrevételeink mindenkinek fontosak lehetnek, aki nyaralást tervez. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tesztjének első állomása Fonyód, a második Balatonboglár volt.

Megnyílt Fonyódon a Balaton első kutyás strandja. A kezdet biztató, már látszik egy jövőbeli remek strand képe, vagyis fürödni lehet, szép a környezet, viszont az infrastruktúra fejlesztése még hátravan.

A déli part ezzel előrébb tart, mint az északi, ahol nincs igazi kutyás strand. Megfontolandó, hogy érdemes volna kialakítani, mert nem túl praktikus onnan átutazni Fonyódra. A tihanyi Belső-tóban eddig is lehetett kutyát fürdetni, de úgy látjuk, hogy emberek és kutyák boldog együtt fürdőzésére most csak a fonyódi alkalmas egyedül a tavon.

A fonyódi kutyás strand 10 perc séta a vonatállomástól. Autóval cselesebb, mert a vasútállomás mellett lévő hajókikötő előtt csak célirányos forgalmat engedélyez a tábla. Minket egy parkőr igazított útba, hogy nyugodtan hajtsunk be, de ne álljunk a fűre, amire tábla is figyelmeztet. Praktikusan nem kellett hűtőtáskákkal és árnyékoló sátrakkal bekutyagolni, és nem büntettek meg, vagyis érdemes volna levenni a táblát. A strand mellett nem parkolhatunk a fűre, ezért a földút melletti fák alatt kerestünk árnyékot, ebből nem volt sok. Kijelölt parkoló nincs, arról nem tudunk, hogy lesz-e, és kevésnek találjuk hozzá a helyet. A kutyás strandot egyelőre egyetlen tábla sem jelezi Fonyódon (csak lent a parton), a főútról lehajtás előtt és a kikötőnél beleférne egy-egy.

A strand fekvése szép, kilátással az északi part hegyeire. Tetszik a part, a víz és a hangulat. A kutyák vidáman kergetőznek, közben beugranak vízben tempózó társaikhoz. A gazdik hol a vízben, hol a parton játszanak velük, vagy rendet tesznek, hiszen sok kutya akkor találkozik először. Jó hír, hogy kirívó esettel, teljesen összeférhetetlen kutyával, illetve kutyással nem futottunk össze. Persze, nem mindenki vízimádó, láttunk olyan kutyát, akit úszógumin lehetett csak a vízbe csempészni, vagyis előfordul, hogy a kutyás strand a vízimádó gazdának jelent nagyobb örömöt.

Tetszett, hogy együtt lehet fürödni a kutyákkal. Mind a hat vakvezető kutya vidáman csobbant a labdák után és a gazdák hívására, akik bent pancsoltak a vízben. Sápi Dóri életében először úszott együtt Fidzsivel, és boldogan újságolta, hogy vakvezető kutyája a vízben is biztonságot jelent számára. Az RTL Híradó megörökítette közös úszásukat (23,10-nél kezdődik a riport).

A víz félméteres és fokozatosan mélyül, ezért a kutyák egyből úszni kezdenek, aktívan mozognak, miközben úszni nem tudó gazdáik besétálhatnak velük 50-60 méterre.

Mi 10 órakor érkeztünk, amikor összesen 4-5 kutya volt a parton és a vízben. Csúcsidőben, a kora délutáni órákban 50-60 gyűlt össze, két-három órától már kevesebben voltak. A csúcsidei kavarodásban kicsinek tűnt a kb. 80-100 méter hosszú partszakasz, igaz, mindenki a part előtt tette le a törülközőjét, így 30-40 méter széles rész maradt kihasználatlanul a bevezető földútig.

A higiéniához tartozik még, hogy a kutyaürülékkel nem volt gond, egyet felszedtünk, de úgy tűnik, ezt más is megteszi, és nem csak a saját kutyája után. A zárt tóroló szemetes délutánra majdnem megtelt.

A fonyódi polgármester ígéri, hogy lesznek mosdók, büfék, sőt, kutyáknak való jó falatok is. Mivel a tervezés szakaszában állnak, ezért az alábbiakat az önkormányzat figyelmébe is ajánljuk.

Kutyásként hiányoltuk, hogy nincs ivóvíz-vételi lehetőség, isznak a tóból vagy a strandon összegyűlt nagyméretű pocsolyából, ami délutánra mocsárszagot árasztott. Egyik sem egészséges megoldás, tiszta ivóvízre van szükség.

A kutyák számára nincs kijelölt hely, ahová a gazdáik elvihetnék őket, hogy elvégezzék a dolgukat, pedig erre egy figyelmeztető tábla alkalmas volna egy szemetessel. A figyelmes gazda most is elviheti pár bokorral arrébb a kedvencét, de a játék hevében ez elmaradhat. Nem kellemes, amikor egy pisilő kutya majdnem testközeli élményt okoz a napozóknak, és hosszú távon egészségtelen így, kiég a fű, csípős szaga lesz a strandnak. Tehát egy kijelölt hely megoldás volna erre.

Hiányoltuk a mosdókat. Két mobil wc fülkét helyezett ki az önkormányzat, kézmosó nincs. Higikendő, egyéb kézmosó szer jól jön.

Kevés az árnyékot adó fa, ezért az árnyékolást magunknak kell megoldani. Napernyő- és napozóágy-kölcsönzés kívánatos volna. Volt közölünk, aki a padokat, asztalokat hiányolta, persze ez már nem egyéni kényelem kérdése.


Fotó: barathegyisegitokutya.hu

Általános hiányosságok, amiről nem a strand tehet

Elöljáróban annyit, hogy mi sem vagyunk tökéletesek, de ahogy sokan mások, törekszünk a helyes kutyás viselkedésre. Ezért említünk néhány közösség-építő példát.

Előfordult, hogy ismeretlen gazda megetette az egyik kutyánkat, pedig a számunkra ismeretlen, szüleivel sétáló gyereket tilos étellel-itallal kínálni a szülő engedélye nélkül, nem tesszük ezt idegen kutyával sem. Egy hobbikutya és egy vakvezető kutya sem kivétel, utóbbi azért sem, mivel a látássérült személy tiltakozni sem tud, mivel nem veszi észre a beetetés szándékát.

Ildomos volna, hogy a strandoló gazdák nem hagyják szabadon a kutyájuknak szánt ételt, amit nem volt kedve elfogyasztani kedvencüknek, mert az is kéretlen etetésnek számít. Volt rá példa, hogy egy kint felejtett ételt „idegen” kutya evett meg, ami problémát okozhat ételérzékenység miatt, vagy ha a napon megromlik pl. a konzerv eledel. Egy látássérült gazda nem tudja megakadályozni ezt, ha nincs a kutyája a közelében, ami másokkal is lazán előfordul egy ilyen strandon.

A fürdőhelyen olvasható néhány fontos kutyás illemszabály egy kis táblán, amit a tapasztalatok alapján érdemes lesz kiegészíteni.

Mire figyeljenek a vakvezető kutyával érkezők

A strand körül nincs autóforgalom, parkolás a földút szélén, ahová jellemzően nem csavarognak el a kutyák, mivel mindegyik bulizik. Viszont a hám nélküli szabadságukat élvező vakvezető kutyákat is játékba fogja hajtani a vágy, jó párszor el fognak vegyülni a tömegben. Gondolj erre, és ha nyugodtabban tudsz kikapcsolódni úgy, ha kísérővel érkezel, aki rajta tartja a szemét a kutyádon, akkor javasoljuk, szervezd úgy a programod.

A vízpartról is érdemes szót ejteni. A Balatonra jellemző módon van egy betonozott sáv, ami alatt sziklákkal van kirakva a part, a sziklákat most vékony vízréteg fedte. A nagyobb testű kutyák is nehezen evickéltek ki a sziklák fölötti meredek parton, ami nem magas, viszont csúszós. Előfordult, hogy a mi kisebb termetű kutyáinknak segíteni kellett a feljutásban. Néhány rámpa megoldást jelentene.

Apróság, de azért megemlítjük, hogy a két vízbe vezető lépcső közül az egyiken meglazult az egyik alsó lépcsőfok, mely lebegő állapotában gondot okoz a lejutásban. Egyikünk ráállt, míg másikunk lejutott rajta. Reméljük, mielőbb megjavítják.

A mi hat vakvezető kutyás barátunk élvezte a parton töltött napot, és azt javasolja a többieknek, hogy ők is látó kísérővel érkezzenek a fonyódi kutyás strandra.

Balatonbogláron nincs kutyás strand, ami volt, az sem nevezhető annak, ezért a táblát levette az önkormányzat. Az utca végi 5 méteres megmártózó semmilyen szempontból nem alkalmas fürdetésre. A szomszéd házban nyaraló férfi szerint nem látogatja senki, a partközelben előforduló elpusztult halak pedig kifejezetten károsak lehetnek a kutyák egészségére. A boglári önkormányzat ígéretet tett arra, hogy méltóbb helyet találnak a kutyás fürdéshez, amit örömmel hallunk.

Összegzés

Remek adottságai és barátságos hangulata miatt mindenkinek ajánljuk a fonyódi kutyás fürdőhelyet. A jó szándékú kezdeményezés az infrastruktúra fejlesztése után a Balaton kutyás paradicsomává teheti Fonyódot.

Jelenleg 144 vakvezető kutya áll szolgálatban Magyarországon, mi 64-et képeztünk ki közülük, ezért szeretnénk információkkal segíteni valamennyi vakvezető kutyás nyaralását. Júliusban ellátogatunk a Velencei tóra, és élményeinket mindenkivel megosztjuk.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 
Forrás: barathegyisegitokutya.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...