Saját KB bal
Saját KB jobb

Huszonnégyszeresére nő a kutyafuttatók területe Kőbányán

Június 1-én hatályba lép az új szabályozás, miszerint a kutyák Kőbányán csak a kijelölt útvonalakon és a kutyafuttatókban sétálhatnak. Ha valaki megszegi a rendeletet, 30 ezer forintra büntethetik a helyszínen, feljelentés esetén pedig akár 200 ezer forint is lehet a bírság – írja a 10.kerulet.ittlakunk.hu.

Pár napja számoltunk be arról, hogy több mint félezer kőbányai lakos, gazdik és kutyusok demonstráltak baráti sétáltatás keretében azért, hogy ne léphessen életbe a kerületi önkormányzat súlyosan diszkriminatív, kitiltó rendelete. Petíciót is szerettek volna az illetékeseknek átnyújtani, azonban azt a hivataltótl senki nem vette át.

Az önkormányzat szerint az érintett parkokban a kutyafuttatók területe közel huszonnégyszeresére nő és a kutyák így már nagyobb területen mozoghatnak szabadon. A szigorításra pedig azért volt szükség, mert voltak „olyan magatartások”, amelyek zavarták a lakosságot – konkrétumot ezekről azonban nem tudni.

Sokan viszont nem szeretnék, ha a rendelet életbe lépne, ezért tis demonstráltak, illetve petíciót nyújtottak be, melyet a ITT ki lehet tölteni.

A rendelettel érintett parkok:

Csajkovszkij park

Dausz Gyula park

Gépmadár park

Mélytó

Óhegy park

Rottenbiller park

Sportliget

Szent László tér

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu, kobanya.hu

A Kőbányai Önkormányzat rendeletével érintett parkokon belül mindenki helyet kap: lesznek olyan területek, amelyeket ebek nélkül lehet csak használni, a kutyák számára kijelölt területeken viszont júniustól legálisan póráz nélkül futtathatják a kutyatartók kedvenceiket. Ezeket a területeket figyelemfelhívó táblák jelzik majd. Kőbánya legnépszerűbb parkjaiban, például a Sportligetben 31.700 m2, a Rottenbiller parkban 3.805 m2, az Óhegy parkban pedig 24.800 m2 kijelölt terület várja a futkározni vágyó kerületi kutyusokat – írja a Kőbánya.hu.

Kőbányán jelenleg mintegy 20 000 négyzetméter területű kutyafuttató, valamint kutyafuttatásra kijelölt terület található. A jelenleg folyamatban lévő fejlesztések eredményeképpen a 2016. június 1-jén hatályba lépő szabályokkal érintett parkokban a kutyafuttatók területét közel huszonnégyszeresére – mintegy 73 000 négyzetméterre –, a kerület összes kutyafuttatójának a területét a jelenlegi négy és félszeresére – mintegy 90 000 négyzetméterre növeli az önkormányzat. Az új kijelölt futtatók a parkok és közterületek minden szilárd burkolatú útvonalán megközelíthetőek lesznek, de a járdákon, sétányokon a kormányrendeletnek megfelelően a kutyások kötelesek lesznek pórázon vezetni az ebeket.

Az „Én felelős kőbányai gazdi vagyok” program részét képezi többek között – a kerületi kutyafuttató területek nagyívű fejlesztése mellett – a kutyaiskolai képzésben történő részvétel tervezett támogatása, kutyás etikai kódex előkészítése, érzékenyítő tréningek szervezése, kutya-WC-k kialakítása, új kutyaürülék-gyűjtő edények kihelyezése, illetve számos kutyás rendezvény szervezése. A program megvalósításának támogatására az önkormányzat 2016. január 1-jétől együttműködési megállapodást kötött a FEMA Állatmentő- és Állatvédelmi Egyesülettel.

A közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet 2015 decemberében történt megalkotása óta a Kőbányai Önkormányzat hivatalos lapjában, a Kőbányai Hírek című újságban folyamatosan tájékoztatja a kerületi lakosságot az új rendelkezésekről a jogszabálysértések elkerülése érdekében. A rendelettel érintett parkokban kijelölt kutyafuttató területek elhelyezkedését és megközelítését térképek illusztrálják, melyek az alábbiakban érhetőek el.

Előzmények:

Kutyások békés demonstrációja Kőbányán

Baráti kutyasétáltatás Kőbányán, avagy felvonulással a kitiltás ellen

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: 10.kerulet.ittlakunk.hu, kobanya.hu
Fotó: Facebook
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...