Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyolcvan boltból csak 10 kapta meg a Vakbarát tanúsítványt

Próbavásárlásokkal értékeltek hét Csongrád megyei városban nyolcvan üzletet vakok és látássérültek, hogy kiderüljön, hol mennyire akadálymentes az adott bolt, illetve, hogy nyújtanak-e segítséget számukra a bevásárláshoz. A tapasztalatok vegyesek, van ahová nem engedték be a vakvezető kutyával érkezőt, holott évek óta törvény írja elő, míg másutt teljesen természetesnek tartották, hogy megkönnyítik a bevásárlást. A legjobb tíz üzletnek Vakbarát Üzlet tanúsítványt adtak át a húsz hónapos projekt zárórendezvényén – számolt be róla a szegedma.hu.

Csongrád megye hét városában, Szeged mellett Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Csongrádon, Makón, Mórahalmon és Kisteleken választottak ki összesen nyolcvan üzletet, melyek mindegyikét négy, Csongrád, Békés vagy épp Pest megyei tesztelő keresett fel: egy gyengén és egy aliglátó, egy fehér bottal, illetve egy vakvezető kutyával közlekedő személy, így a boltokról összesen négy értékelés született a 320 próbavásárlás során.

A tapasztalatok vegyesek, több esetben nem akarták beengedni a vakvezető kutyát, holott egy 2009-es miniszteri rendelet előírása értelmében az élelmiszerboltokba is be kell engedni ezeket az ebeket gazdáikkal. „Sok segítőkész eladóval találkoztunk a tesztvásárlások során, de kialakított eljárásrend nincs sehol a látássérültekkel kapcsolatban, az adott dolgozó emberségén múlik a kiszolgálás. Jó lenne az is, ha a biztonsági őrök ismernék a jogszabályokat, mert akkor nem fordulhatna elő, hogy nem engednek be valakit vakvezető kutyával” – mondta el Ballai Anna Mária a szegedma.hu-nak. Előfordult ugyanis, hogy csak akkor mehetett be a tesztelő, Fóris Norbert egy üzletbe, amikor elkérte a panaszkönyvet, de pozitív tapasztalatokról is beszámolt, akadt olyan bolt, ahol még a kutyáját is megitathatta volna. Ádász Istvánnak Vásárhelyen volt a legérdekesebb élménye, az egyik multinál még a pénztáron túlra sem kellett mennie, megkapta a segítséget, elbeszélgettek vele az eladók, sőt még a kijárathoz is elkísérték.

A projektzárón átadott tíz Vakbarát Üzlet tanúsítvány három évre szól, logóhasználat is kapcsolódik hozzá, de az is elhangzott az Informatóriumban tartott rendezvényen, hogy bármilyen üzletnek szívesen segítenek tanácsaikkal akár az akadálymentesítésben, vagy Braille írásos feliratok elkészítésében, adott esetben látássérült vásárlói panaszok kezelésében.

A teljes cikket a szegedma.hu portálon olvashatjátok.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Kiküldtek egy vak férfit a kutyájával a budapesti Szent János Kórház büféjéből

Vakvezető kutyák szocializációja egy miskolci börtönben

Kevés a vakvezető kutya Magyarországon

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: Varga Anna – szegedma.hu, Fotók: Gémes Sándor – szegedma.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...