Saját KB bal
Saját KB jobb

Kertes házban két kutya és két macska tartható

A kóbor kutyák befogása és elszállítása önkormányzati feladat, de mivel ezt nem tudják finanszírozni, Egercsehiben rendelettel szabályozták az egy háztartásban tartható kutyák és macskák számát. 

Az évekkel ezelőtti szigorúbb szabályozást követően, most már a helyi Önkormányzat nem rendelkezik pontos nyilvántartással a településen élő kutyák számáról, és sokan elmulasztják a kötelező védőoltásokat is.  A most elfogadott rendelet szerint – amely a munkakutyákra és a tenyészállatokra nem vonatkozik – korlátozzák a tartható kutyák és macskák számát. E szerint kertes családi házban és zártkertben maximum két kutya és két macska tartható, de csak akkor, ha nem zavarják a szomszédok nyugalmát, és a gazda tud gondoskodni a megfelelő ellátásukról. Többlakásos társasházban lakásonként 1 kutya és 2 macska élhet.

Az Önkormányzat tervezi, hogy újra összeírja az ebek számát is, mivel problémát jelent, hogy a gazdák az évi egyszeri kötelező oltást sem adatják be kutyáiknak. Sokan tartanak több kutyát, de anyagilag nem tudják fedezni az ezzel járó költségeket. Rendszeres, hogy oltási időszakban letagadják, vagy szabadjára engedik a kutyákat a faluban, persze később visszafogadják a „kóbor” ebeket.

Mivel az állatorvosok országos engedéllyel rendelkeznek, és kutyánkat bárhová vihetjük oltani, nagyon nehéz követni, hogy az egy településen élő kutyák közül melyik nem rendelkezik oltással, chippel. A megoldást az jelenthetné, ha az önkormányzat munkatársai végigjárnák a falut és ellenőriznék az oltási könyveket, így egyidejűleg megtörténhetne a kutyák összeírása is.

A nem kívánt létszámemelkedés elkerülésére, a kóbor kutyák számának drasztikus csökkenésére pedig országszerte a kötelező ivartalanítás lehetne a megoldás, de ennek anyagi háttere egyelőre nem biztosított. További kérdés az is, hogy mi lesz a sorsa Egercsehi létszámon felüli házi kedvenceinek?

 

Állandó rovatunk: Állati jogok

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Fotó: glistenme.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...