Saját KB bal
Saját KB jobb

10 korai jel, ami arra utal, hogy kutyádnak rosszindulatú daganata lehet

A rosszindulatú daganatos betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő kedvenceinknél is. Számos korai jel figyelmeztetheti a gazdit a leselkedő veszélyre. Ezek között vannak nagyon nyilvánvalóak (nagy csomók), melyeket könnyen észre lehet venni és jól kitapinthatóak, míg mások kevésbé egyértelműek, mint például a hányás, hasmenés. 

A rákos megbetegedések gyakrabban alakulnak ki idősebb állatoknál, de sajnos a fiatal egyedeknél sem ritkák.

A látható csomók a testen, a fejen, vagy a lábakon potenciális rákos daganatot jeleznek. A kemény csomók pedig, melyek az alattuk lévő szövetekhez kapcsolódnak, nagyobb valószínűséggel rejtenek rákos sejteket. De akár egy nagyon minimális bőrelváltozásról is kiderülhet, hogy kezdődő rosszindulatú képződmény.

A nyirokcsomók az egész szervezetben megtalálható szervek. Ha a nyakon, a hónaljban, az ágyék területén vagy a hátsó lábak mögött bárhol megduzzadt nyirokcsomót találsz, kezdj el gyanakodni. A nyirokcsomó daganat a leggyakoribb ráktípus, mely a fiatal háziállatokat érinti.

A haspuffadás több mindent jelezhet, de idős kedvenceknél gyakran azt jelenti, hogy megnövekedett tömegű rákos sejtek találhatók a hasi szervekben.

A köhögés, tüsszentés, hányás, hasmenés gyakran olyan kisebb problémákra utalnak, mint az allergiák, fertőzések, gyomorpanaszok, de néha a rák jelenlétét jelzik a szervezetben. Ha köhögéskor vér is jelentkezik, akkor lehet, hogy egy növekvő rákkal állunk szemben, ami a torokban vagy a mellkasban található. A tüsszögés szintén vérzéssel (különösen csak az egyik orrlyukban), az orrban lévő burjánzó rákos sejtekre is utalhat.

A duzzadt egyik szem utalhat akár zöldhályogra, de a szemrák is meglehetősen gyakori a kutyák és a macskák esetében.

A váratlanul, minden kórelőzmény nélkül fellépő görcsös rohamok az idős kutyáknál utalhatnak agydaganatra.

Ivartalanított és nem ivartalanított kutyáknál egyaránt előfordulhatnak bizonyos típusú rákos megbetegedések. Például a nem ivartalanított szuka kutyánál nagyobb a méh-, vagy petefészekrák kialakulásának esélye, de a késői ivartalanítással is növekedhet az emlőrák kockázata. Az ivaros kan kutyáknál a hererák alakulhat ki. Ha a herék nem egyforma méretűek, megnagyobbodott, szabálytalan alakú, vagy kemény akár az egyik is, elképzelhető, hogy hererák áll a háttérben.

Végül, az indokolatlan fogyás, amennyiben más nyilvánvaló betegség nem áll fent, szintén utalhat rákos megbetegedésre. Ha kutyád szemmel láthatólag boldog, rendesen eszik és iszik, de mégis fogyásnak indul, érdemes alaposan kivizsgáltatni.

A gyanakvásra okot adó 10 jel:

– csomók és dudorok bárhol a testen
– bőrelváltozás
– köhögés, tüsszentés, hányás vagy hasmenés (vérrel vagy anélkül)
– időskorban váratlan, előzmény nélküli rohamok
– megmagyarázhatatlan fogyás
– felfúvódás
– megnagyobbodott nyirokcsomók
– duzzadt emlők
– hüvelyi folyás
– szabálytalan herék

A felsorolt jelek nem feltétlenül rosszindulatú daganatra utalnak, elképzelhető, hogy csak egy egyszerű, aránylag ártalmatlan problémát jeleznek, de mindenképpen oda kell figyelni rájuk.

Amint valamilyen változást, a megszokottól eltérő dolgot, vagy szokatlan viselkedést észlelsz négylábú barátodon, azonnal keresd fel az állatorvost. Egy alapos vizsgálattal elejét veheted a későbbi nagyobb problémának. Ne várj, mert lehet, hogy késő lesz!

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: cesarsway.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...