Utazz kutyával! kampány – „úttörő a turizmusban, katalizátor az állatvédelemben”

A Magyar Turizmus Zrt. tavaly augusztusban, a kutyabarátok nagy örömére, óriási akcióba kezdett. Az „Utazz Kutyával!” kampányuk keretében arra hívták fel a kutyatartók, illetve a szállásadók figyelmét, hogy hazánkban is egyre nagyobb igény van arra, hogy szabadidőnket kutyánk társaságában töltsük. A hazai kutyabarát turizmusról beszélgettünk Dr. Vetter Szilviával, a Magyar Turizmus Zrt. kommunikációs vezetőjével.

A kampány megvalósításához pedig kutyabarát vendéglátóhelyekre és szállásokra van szükség, ahol jól nevelt kutyáikkal együtt szívesen látják a kutyás vendégeket is. A kampány egyik kiemelt partnere a Kutyabarát.hu volt, hiszen portálunk az első és legnagyobb gyűjtőhelye a kutyabarát helyeknek.

Az „Utazz kutyával” kampány hatalmas sikerrel zárult. A tapasztalatokról, a visszajelzésekről kérdeztük Dr. Vetter Szilvia jogászt, a Magyar Turizmus Zrt. kommunikációs vezetőjét, aki a Magyar Állatvédelmi és Állatjólléti Társaság alelnöke is.

Kutyabarát.hu: Milyen tapasztalataik vannak, mennyire sikerült a kampány segítségével közelebb hozni egymáshoz a kutyabarát szálláshelyeket és a kutyával nyaralni szándékozó vendégeket?

Dr. Vetter Szilvia: Legutóbb pár hete jelezte nekem egy hölgy, hogy éppen tavaly nyáron, az Utazz kutyával! kampány időszakában bővült egy kiskutyával a családja. Hamar felismerte, hogy a kutyás élet bizonyos változtatásokat kíván az addigi, „kutyátlan” napokhoz képest, esetleg új törzshelyeket kell találni, változik az időbeosztás. Ő például a kampány által közvetített információk segítségével találta meg, hová menjen nyaralni, vagy akár egy jó ebédre. Szerencsére a visszajelzések alapján egyértelmű, hogy sok kutyás pihenni vágyó utazási döntését sikerült megkönnyítenünk.

Kutyabarát.hu: Mi motiválta konkrétan a kampány megszervezését, vagyis: miért éppen a kutyás turizmus került tavaly előtérbe a Magyar Turizmus Zrt-nél?

Dr. Vetter Szilvia: Ha a magyar kutyás háztartások számát és arányát vizsgáljuk, amely európai viszonylatban is magas, egyértelmű, hogy ez a célcsoport komoly üzleti lehetőségeket rejt magában a szolgáltatók szempontjából. A mi célunk az volt, hogy a kutyás turizmusra vonatkozó, már létező keresletet és kínálatot „összehozzuk” egymással, mindenki megelégedésére. Emellett fontos volt, hogy utazásra buzdítsuk a kutyásokat, a szolgáltatókat pedig arra, hogy újabb, kutyabarát kínálati elemekkel bővítsék a palettájukat, mert megéri számukra. A kereslet- és kínálatélénkítés mellett egyértelműen CSR szempontok is érvényesültek a kampányunkban. Hatalmas öröm volt nekem személyesen is, hogy a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, mindkét vezérigazgató-helyettese és a cég teljes vezetése egy emberként állt ki a felelős állattartás mellett, amit egy menhelyi kutyákkal készített képsorozat is tanúsít. Erre nagyon büszke vagyok.

Kutyabarát.hu: Mi volt a szolgáltatók véleménye erről a kezdeményezésről? Mennyire fogadták szívesen?

Dr. Vetter Szilvia: Mi magunk sem gondoltuk volna, hogy kezdeményezésünk két szempontból is úttörőnek bizonyul majd. Egyfelől, a turizmus ezen, „kutyás” szegmense még soha sem került a nemzeti turisztikai marketingszervezet fókuszába, teljes mértékben újdonságnak számított. Mondhatjuk, hogy a turisztikai szakmai szervezeteket először meglepte a kezdeményezés. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége azonnal csatlakozott a kampányhoz, amikor felkerestük őket. Volt olyan szakmai szervezet, ahol türelmünket kérték, hogy felmérjék a tagjaik körében, van-e igény ezzel a témával foglalkozni. Bár akkor még a „nem csatlakozás” mellett döntöttek, azóta ők is felvették a kutyabarát szolgáltatásokat az általuk tárgyalandó és a kutatandó kérdések közé. Azt gondolom, ez óriási eredmény. Másfelől – és ezt a Magyar Állatvédelmi és Állatjólléti Társaság alelnökeként is tisztán látom – az állattartók és állatvédelemmel foglalkozók szempontjából mérföldkőnek számított, hogy egy minisztériumi fennhatóság alatt működő, száz százalékban állami tulajdonú vállalat zászlajára tűzi a kutyás turizmus és a felelős állattartás kérdését. Meg is kaptuk a Rex Kutyaotthon Alapítványtól a Kisállatok Nagykövete megtisztelő címet. Azóta mintha kissé felgyorsultak volna az állatvédelem eseményei: több bevásárlóközpont kutyabarát lett, illetve a magyar történelemben először több ezer ember azért vonult ki az utcára, hogy kiálljon az állatkínzás ellen, amely kérdésben utóbb Magyarország miniszterelnöke is állást foglalt. Hiszek abban, hogy a 2015 augusztus-szeptemberében meghirdetett Utazz kutyával! kampányunk katalizátorként hozzájárult mindehhez.

Kutyabarát.hu: A vendéglátó-, és szálláshelyek mellett, mint az a Kutyabarát.hu követői előtt már ismeretes, vannak más, turisztikai szempontból népszerű helyek, melyek szintén látogathatóak kutyával. A magyarok mellett, sok külföldi, főleg osztrák és német turista érkezik hazánkba kutyával, így nekik is a pozitív benyomásaikat erősíti, ha az ország megismerése közben kutyájukat sem kell a szálláshelyen hagyniuk. Ilyen, kutyával látogatható, kiemelt idegenforgalmi hely például a szentendrei Skanzen, ahol a Magyar Turizmus Zrt. „Utazz kutyával!” kampányának fotózása is volt. De akár említhetnénk a Mahart Passnave Kft. hajóit is, ahol a második fotósorozat készült.

Tervezik-e ehhez hasonló, idegenforgalmi szempontból is jelentős helyek figyelmét felhívni a kutyával történő látogathatóság igényére?

Dr. Vetter Szilvia: Ez valóban így van, az Utazz kutyával! kampányt például Ausztriában is népszerűsítettük, azzal a céllal, hogy a beutazó osztrákok akár négylábú társaikkal együtt érkezzenek Magyarországra. Úgy vélem, hogy a kutyás turizmus fókuszban tartása minden olyan szolgáltatóra hatást gyakorol, akik a turisztikában – akár érintőleges – szerepet vállalnak. A Magyar Turizmus Zrt. már a kampány során bejelentette, hogy nem kívánjuk a kutyás turizmus „kezét elengedni” a későbbiekben sem, és ehhez tartjuk magunkat. Honlapunkon állandó kutyás aloldal működik, és részt vettünk partnerként az Év Kutyabarát Helyeinek megválasztásában is. Legutóbb a Torkos Csütörtökhöz csatlakozó kutyabarát vendéglátóhelyeket listáztuk külön aloldalon. A tendenciát a jövőben is tartani kívánjuk.

Kutyabarát.hu: Jogászként hogyan értékeli az állatvédelmi törvényt, illetve annak betartatását?

Dr. Vetter Szilvia: Nagyon jó a kérdés, már csak azért is, mert élesen elkülöníteném a hatályos magyar állatvédelmi szabályozásra (akár a büntetőjogi vonatkozásokra) vonatkozó véleményemet a betartatásról, végrehajtással kapcsolatos elképzeléseimtől. Úgy vélem, hogy a magyar szabályozás a kodifikáció szintjén korszerűnek mondható nemzetközi összehasonlításban, még az a pozitív tendencia is tetten érhető, miszerint az állatok jogi státusza finoman elmozdul a „puszta dolog” kategóriából egyfajta speciális „pszeudo jogalanyiság” felé. A probléma, amit valamennyien érzékelünk, nem itt van, sokkal inkább a kultúra, a gondolkodás, illetve az oktatás oldaláról közelíteném meg. Meggyőződésem, hogy mind az emberi és az állati jóllét, mind az emberi és az állati szenvedés kéz a kézben jár, egyik magával hozza a másikat. Vagyis, hamis az az érvelés, amely azért nem tekinti fontos kérdésnek az állatok jóllétét, mert vannak az emberek világában is megoldatlan problémák. A gyerekeknek Gerald Durrellen és James Herriotton kellene nevelkedniük! Amint evidenciává válik majd a „fejekben”, hogy az állatok jóllétének biztosítása egyben az emberbarátság egyik kifejeződése, a végrehajtás is hatékonyabb lesz majd. Úgy gondolom, hogy az elmúlt években pozitív elmozdulás érezhető ezen a téren is. Sokszor találkozom azzal a véleménnyel, miszerint egyre több az állatkínzás Magyarországon. Én úgy gondolom, hogy nem az esetek száma több feltétlenül, hanem a látencia alacsonyabb, vagyis több eset kerül napvilágra, mert az emberek szerencsére érzékenyebbé váltak erre a kérdésre.

Kutyabarát.hu: Sok szerepet vállal a kutyás rendezvényeken is. Tagja volt például az „Év Kutyabarát helye” pályázatunk zsűrijének is, de számtalan kutyás díjátadón működik aktívan közre. Magánemberként is kutyás? (Ha van, melyik a „kedvenc” kutyafajtája?)

Dr. Vetter Szilvia: Igen, Pöfi, a havanese márciusban lesz tíz éves. Az a kedvenc kutyafajtám, amelyik éppen hagyja magát megsimogatni. J

Kutyabarát.hu: Végezetül, milyen tapasztalatai vannak a kutyabarát helyekkel kapcsolatban?

Dr. Vetter Szilvia: Nagyon jó élményeim vannak, legutóbb januárban pihent a család Sárváron Pöfivel, és mindannyian remekül éreztük magunkat!

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...