Saját KB bal
Saját KB jobb

Örökbefogadásra váró kutyáknak olvasnak fel kisgyermekek

Minden kutyának szüksége lenne családra, de nyilvánvalóan nem lehet minden menhelyen élő négylábút örökbe fogadni – sajnos. A Humane Society of Missouri kezdeményezésére tavaly egy új, innovatív programba kezdtek. A „Shelter Buddies Reading Program” keretében, 6-15 éves gyerekek hangosan olvasnak fel az egyik menhelyen gazdára váró kutyáknak.

Az ötlet egyszerű és kiváló: miközben a gyerekek gyakorolják, és észrevétlenül megszeretik az olvasást, rengeteget tanulnak a kutyáktól, ami segíti őket, hogy az életben jobb kapcsolatot alakítsanak ki mind az állatokkal, mind pedig az emberekkel. 

„A tavaly karácsonykor indult program célja, hogy segítsen a félős kutyák szocializációjában. Mivel a gyerekek nem létesítenek fizikai kapcsolatot a kutyákkal, így azok mindenféle kényszer nélkül szokhatnak hozzá az ember közelségéhez” – nyilatkozta Jo Klepacki, a program igazgatója. A rövid idő alatt máris nagy sikert elérő program keretében, már havonta indulnak újabb csoportok. A gyerekeknek először az interneten kell regisztrálniuk, majd egy 10 órás képzési program keretében megtanítják nekik, hogyan kell „olvasni” a kutyák testbeszédét, hogyan jelzi a kutya, ha stresszes vagy ideges. „Ezeknek a kutyáknak van a legnagyobb szüksége a figyelemre.” – mondta Klepacki.

A fiatal önkéntesek egy könyvvel a kezükben leülnek a kennel elé, és felolvasnak a kutyáknak. A cél az, hogy a kutya érdeklődést mutasson, és közelítsen a kennel előtt ülő kisgyerekhez. Ha így tesz, a gyerekek jutalmazzák ezt a magatartást. 

Így sokkal nagyobb lesz az esély arra, hogy örökbe fogadják a kutyát, mivel a potenciális örökbefogadó látogatásakor sem a kennel végében rettegve fog kuporogni, hanem már megszokva az ember közelségét, érdekelődve fog közelíteni. A programban nemcsak a félős, hanem a hiperaktív négylábúak is részt vesznek, mivel azt tapasztalták, hogy a hangos olvasás még rájuk is nyugtatólag hat.

„Az, hogy a gyerekek látják „a befektetett energiájuk megtérülését”, megtapasztalják, hogy például egy félős kutyára milyen pozitív hatással vannak, arra ösztönzi őket, hogy az állatok szempontjából nézzék a dolgokat. A program eredményeképpen máris több kutyának sikerült otthont találni – hangsúlyozta az igazgatónő, aki most a program más menhelyeken történő bevezetésén dolgozik.

Azok a gyerekek, akik már a szakmai felügyelet mellett részt vettek a programban, később a szüleikkel bármikor visszatérhetnek, és ezután már szülői felügyelettel folytathatják a felolvasást Kedvencüknek.


Az ötletet, természetesen a megfelelő tanítás és szakmai felügyelet mellett, a hazai menhelyeken is érdemes lenne megvalósítani, hiszen mint látható, mindkét félnek hasznára válik az, amit a másiktól megtanulhat.


 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: thedodo
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...