A michigani reptér „Superman” őrkutyája

Piper, a 7 éves border collie a michigani Cherry Capital katonai repülőtéren rendkívül fontos feladatot lát el, vadvédelmi őrkutyaként teljesít szolgálatot.  K9 kutya feladata a kifutópályákra tévedt madarak és más kisállatok védelme. Ha bármilyen állat a kifutópályán „landol”, Piper azonnal ott terem és elkergeti, elhárítva ezzel az esetlegesen bekövetkező baleseteket, és persze megóvva a „figyelmetlen” állat életét.

A feladat fontosságához mérten, megfelelő öltözéket is biztosítanak az eb számára. Munkaruhája nagyon menő, bármelyik akciófilmben megállná a helyét. Kutyaszemüveg, fülvédő és méretre készült cipőcskék. 

„A kutya képzésében természetesen a legnagyobb szerep az engedelmességi feladatoknak és a póráz nélküli irányíthatóságnak jutott” – mondta Brian Edwards, Piper gazdája és egyben képzője. „Az állatok elkergetését pedig ösztönösen végzi, ezt nem kellett gyakorolni” – folytatta.

Amellett, hogy a vadon élő állatokat védi, más fontos feladat is hárul a „SzuperEb”-re. Feladatai közé tartozik még a reptéri kerítés ellenőrzése, a lyukak felderítése céljából. A járőrözés során Piper már nagyjából 6000 mérföldet (kb. 9600 km) tett meg.

   

A tavalyi évben munkahelyi baleset érte, miközben egy hóbaglyot kergetett el, eltörte a lábát. Egy ideig csak „kabalaként” tudja munkáját folytatni, megfigyelőként teljesít szolgálatot, kedvenc tevékenységét a futást és a kergetést egy időre mellőznie kell. Mivel a kis négylábút kemény fából faragták, hamarosan újra teljes erőbedobással állhat majd munkába.

Ezek után nem is csodálkozunk azon, hogy Piper a repülőtér minden dolgozója szívébe belopta magát.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: thedodo, airportk9.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...