Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyás motiváció az olvasástanuláshoz

Fernie, a barna labrador különleges módját választotta a „segítőkutya” létnek: megtanult olvasni. Tudományát arra használja, hogy motiválja az általános iskolás gyerekeket, akiktől azt „várja”, hogy hozzá hasonlóan elsajátítsák és megszeressék az olvasást és a könyveket. 

A rendkívül okos és segítőkész kutya egy angol iskola alsó tagozatában teljesít szolgálatot. Gazdája és trénere, aki egyben az iskola igazgatója, egy táblára írva mutatja Fernie-nek a feladatokat, aki elolvassa azokat, majd lelkesen végre is hajtja az olvasottakat. A táblákon egyszerű parancsok szerepelnek, például ül, fekszik, forog. A kutya tudománya azonban nem csak idáig terjed.

Az olvasás órákon az éppen sorra kerülő kisgyerek ölébe hajtja a fejét, és a könyvre nézegetve ösztönzi a szégyenlős, bizonytalankodó gyerkőcöt az olvasásra. Fernie segítségével a gyerekek sokkal bátrabban fognak neki a feladatnak, hiszen a kutyus figyelmesen hallgat, nem ítélkezik. Az olvasás sokkal magabiztosabban megy ott, ahol Fernie a „tanító”.

Azt tudtátok, hogy Magyarországon is van kutyabarát iskola? A 2014. évi Év Kutyabarát Helye pályázaton több díjat is nyert Kőbányai Széchenyi István Magyar- Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Az iskola igazgatója, Sándor Zoltán Attila, aki az Év Kutyabarát embere díj büszke tulajdonosa is, Harcos nevű befogadott kutyájával igyekszik a felelős állattartásra nevelni az iskola tanulóit.

A példa értékű kezdeményezést reméljük, egyre több iskolában követik majd, hiszen már sokszor és sokan tudományosan is bebizonyították, hogy igenis van helye a kutyának a gyerekek mellett, akár terápiás, akár, mint a fenti riport mutatja, oktatást segítő céllal.


Harcos, a Kőbányai Általános Iskola kutyája

Ezeket is olvasd el:

Korábbi interjúnk Sándor Zoltán Attila igazgató úrral

Harcos, a kőbányai általános iskola kutyája

Az Év Kutyabarát embere 2014

 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...