Saját KB bal
Saját KB jobb

Végre megtudhatjuk, mi jár kutyánk fejében

Egy új, hordozható készülék segít nekünk abban, hogy olvassunk a kutyánk agyában, vagyis megtudjuk, mikor mit is szeretne pontosan. Végre. Bár eddig is tudtuk, de most itt a megerősítés. 🙂

Legalábbis ezt állítja az Anicall nevű japán cég, amely olyan eszközt ígér, amivel egy okostelefonos alkalmazás megmutatja az állat aktuális érzelmeit. Gondoljunk bele: ha létezne olyan technológia, melynek segítségével biztosan tudnánk, mit akar háziállatunk, vajon mindig mindent megadnánk neki? Vajon egy gesztus, egy ugatás, egy nyüszítés mindig azt jelenti, amit sejtünk? Talán itt a lehetőség, hogy megfejtsük a kutyák kódját, és ne fogják rá a kutyatulajdonosokra többé: „nézzétek, az idióta a kutyájához beszél”. – olvashatunk az új találmányról a globoport.hu-n.

Nos, az új termék, ha nem is teljes gondolatokat tükröz, az érzelmi állapotot elvileg megmutatja. Igen furcsa nevet kapott: a japán ShiraseruAmu elnevezést talán „az állatok internetének” lehetne fordítani, hiszen olyan, állatot és embert összekötő kapocsra utal, ami ismerteti velünk, hogy mi a helyzet. A készülék egy nyakörv, és az abban elhelyezett érzékelők megítélik az állat hangulatát és szándékait. Nemcsak kutyáknál, de macskáknál is működik. A cég szerint az érzékelők mérik például a mozgást, a pulzust, a testhőmérsékletet, és ebből ítélik meg az állat aktuális viselkedését és szándékait. A rendszer aztán mindezt feltölti egy felhő adatbázisba, és onnét mi a telefonunkkal megtudhatjuk, mit is akar szegény pára.

A cég egyelőre azt ígéri, hogy a készülék mintegy 20 különböző állati viselkedést és hangulatot képes elemezni. Ezen kívül persze az összes mért adat elérhető, tehát tudni fogjuk az állat testhőmérsékletét, így kiderül, fázik-e vagy sem, vagy hogy mennyi kalóriát éget el a sétáltatás során. Sőt, az állatok titkos életmódjáról is képet kaphatunk, amikor épp nem vagyunk otthon. Akinek kutyája vagy macskája van, elkezdhet gondolkodni, hogy vajon saját állatában bízik-e, vagy a készülékben? Mindenesetre nem árt pontosan tudni, mikor is kell neki elmennie oda, ahová a király is gyalog jár.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...