Melyik az az ünnep, ami után ezernél is több szeretted rémül meg, menekül el, és sokan sosem lesznek meg?

Hát a szilveszter! A 2015/16-os szilveszteri durrogtatások alatt ugyanis legalább ennyi kutya és macska került bajba! A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-oldalára ennyien kerültek fel, ami persze nem a teljes szám, sok esetről lehet hogy nem tudunk. De ezek a számok is elképesztőek, főleg, mert csak az állatok fele jutott haza.

A jelenlegi, január 18-i állapot ez:

499 állat hazakerült

95 talált kutya, akinek még nincs meg a gazdija

156 elveszett kutya, aki még nem lett meg

98 menhelyre került kutya és macska

115 állatot utcán láttak, de még nem tudták megfogni

15 cicát találtak vagy elveszett

9 állat talált új gazdára

16 állat nem élte túl az estét

Összesen 1003 állat lett áldozata egyetlen éjszaka mulatozásának. Szerinted biztos megérte ennyi élőlényt bajba sodorni?!

Ha elveszett a Te kutyád is szilveszterkor, és még nincs meg, NE ADD FEL! 

Hanem próbáld megtalálni még többféle módon. Lentebb megtalálod, milyen lehetőségeid vannak, de előtte örömteli hazakerülésen keresztül mutatjuk be nektek, milyen dolgok segíthetnek. Ezek a kutyusok mind 2 HÉT MÚLVA LETTEK MEG! Annak külön örülünk, hogy segíthettünk nekik mi is, akik az oldalt készítjük!

Buksi Úr még tavaly december 30-án veszett el, sokáig nem volt felőle hír, végül több mint 2 hét után, január 14-én került meg. Chipes, de nem az segített a hazajutásában. Egy hölgy a kutyáját sétáltatta, amikor Buksi odament hozzájuk barátkozni. Csinált róla fotót, egy barátnője pedig azt javasolta, hogy nézze meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalát, nem keresi-e valaki. Így hamarosan szaladhatott négylábú társáért a gazdi!

Tappancs is 30-i elvesztés, és csak 16 nappal később talált rá a gazdi. Többször látták őt és szóltak is a gazdinak, de mindig későn érkezett, míg egyszer végre sikerült elkapni a kis kódorgót. Nagy volt az öröm!

Zara egy gyönyörű német juhász kislány, és szintén szilveszter előtt egy nappal már lelépett. Többen látni vélték, de nem tudták megfogni, majd kiderült, hogy az egy másik kóbor kutya volt. Végül 15 nappal később valaki kirakott egy nagyon hasonló kóbor kutyáról fotót az Ügyelet oldalára, egyik figyelmes önkéntesünk pedig Zarát vélte benne felfedezni. Szólt a megtalálónak, aki felhívta a gazdit, így több mint 2 hét elteltével a kutyus hazament!

Zsömle szilveszter este veszett el, és csak január 16-án jutott haza. Őt egy menhelyre vitték be, ott találta meg a gazdi.

A másik, szintén Tappancs névre hallgató, de foxi kutyus szilveszter este futott világgá. Ő is chipes, de itt is más segített. A gazdi írta nekünk az Ügyelet oldalára üzenetben, hogy lett meg a kedvencük: „A környező falukba kiplakátoltuk, az egyik ház udvarába bement a kerten keresztül, felismerték és értesítettek minket, nagyon kedves állatbarát emberek. A plakátolást az önök egyik munkatársa ajánlotta, köszönet érte.”

Ezeket tedd meg, ha elveszett a kutyád szilveszterkor, vagy bármikor máskor:

1. Fontos a keresőposztokat 'életben' tartani, minden létező csoportba feltenni, főleg a helyi, kisebb kutyás oldalakon legyen kinn, és a saját oldalatokon is osszátok meg, akár minden nap. Egy jó pár napos-hetes poszt lecsúszik, eltűnik a süllyesztőben. A ti dolgotok ezt frissen tartani. A képek alá pár naponta írjatok friss helyzetjelentést, ez sokszor tudja segíteni a keresést!

2. A facebook posztolás természetesen nem elég. Minthogy az sem elég, ha otthon várjátok, hogy szeretett kutyátok majd magától hazatér. A keresést folytatni kell, többször, többfelé, egyre tágítva a keresési kör sugarát. 

3. Nagyon fontos, hogy plakátokat is helyezzetek ki az utcában, a helyi boltokban, iskolákban, állatorvosi rendelőkben, kocsmákban, bárhol ahol sok ember megfordul. Bár nehéz elképzelni de a Facebookon túl is van élet, és a szomszédság, környékbeli lakosság lehet a legnagyobb segítségetek. 

4. Ha megtaláljátok a kutyust, fontos frissíteni a posztot és erről a segítőket is értesíteni. Így mindig az aktuális keresésekre tudunk koncentrálni, egy esetlegesen már megoldott ügy nem vonja el az energiát. 

Drukkolunk, hogy meg legyen a Te kedvenced is!

Szilveszteri Állatmentő Ügyelet

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...