A Budai-hegység peremén: az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény

A Budai-hegység délnyugati lábánál, Budajenő és Telki határában bukkantunk rá erre a még kevesek által felfedezett fiatal tanösvényre. Az Öreg Tölgy Erdei Tanösvényt, Telki lakosainak kezdeményezésére, 2009 – 2011. között alakították ki. 

A tanösvény névadója a már sok mindent megélt, kb. 250 éve itt növekedő, különlegesen szép molyhos tölgyfa.

A Budai-hegység peremén:  az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény

A 2,9 km- es hossza ellenére meglepően változatos tájakon haladó ismeretterjesztő ösvény egy rövid kirándulás keretében bármikor bejárható, de aki hosszabban szeretné élvezni ezt a gyönyörű tájat, az a tanösvény zöld makk jelzéséről áttérhet a zöld turistajelzésre, és kifáradásig túrázhat.

A Budai-hegység peremén:  az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény

Telki és Budajenő környéke természeti látnivalókban és élővilágban igen gazdag, így kicsiknek és nagyoknak, két-, és négylábúaknak egyaránt garantált a kellemes időtöltés.

A Budai-hegység peremén:  az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény (kutyabarát helyek)

A tanösvény 9 állomásán elhelyezett ismeretterjesztő táblák a környék természeti értékeit mutatják be. 

Az erdőn, mezőn átvezető ösvény egyes állomásain az erdő madarairól, növényvilágáról, az itt élő állatokról, az erdőgazdálkodásról, magáról a tölgyes erdőről, gombákról és természetesen a névadó molyhos öreg tölgyről kapunk információkat.

A Budai-hegység peremén:  az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény (kutyabarát helyek)

Mivel a környező területen növényevő nagyvadfajaink mindegyike megtalálható – az erdőben nekünk éppen egy őz keresztezte utunkat – kutyáinkra fokozottan figyeljünk oda. Természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű hely ez, ezért a természet épségének és az itteni élővilág nyugalmának megőrzése érdekében a pórázas séta erősen indokolt. (Mi csak egy-egy színes őszi fotó kedvéért adtunk rövid szabadságot négylábúinknak.)

A Budai-hegység peremén:  az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény (kutyabarát helyek)

A tanösvényt Telki, Rozmaring utca végéről érhetjük el. Az aszfaltos út földútban folytatódik, majd a házakat elhagyva, a természetvédelmi terület határát jelző sorompón áthaladva, pillanatok alatt eljutunk az erdőszéli padokhoz, melyek kiinduló és végpontjai kirándulásunknak. Bár a túra rövid és az útvonal sem jelent különösebb kihívást, babakocsival semmiképpen ne induljunk neki. Az ösvény néhol szűk és aljnövényzettel fedett, valamint van egy nagy árkot átszelő szakasza, ahol – főleg az eső utáni csúszós, saras időben – nem árt az óvatosság. 

A Budai-hegység peremén:  az Öreg Tölgy Erdei Tanösvény (kutyabarát helyek)

Ezt a pompás erdei utacskát mindenkinek jó szívvel ajánljuk, ideális kutyás program lehet, ha éppen csak néhány óra áll rendelkezésünkre a természetjárásra.

 

Egerszegi Krisztina

(fotók: Somkuti Nándor (Öreg Tölgy fotója) és a szerző)

 

További kutyás kirándulóhelyek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...