Nyurga a múzeumban

Kutyával nyaralni. Egyszerűnek tűnik, fogod a kutyát és elindulsz. Aztán amikor odaérsz, jössz rá, hogy igaz, hogy kutyabarát a szállásod, de egy hétig mégsem szeretnél a hotelbe zárva élni. Herendy Adrienn osztja meg velünk tapasztalatait.

Az én “menjünk valahová” mentalitásommal kész kínszenvedés egy hétig egy helyben maradni. Idén például hiába határoztam el, hogy a magammal hozott könyvet a parton heverészve fogom végigolvasni, valahogy a második napon mégis az internetre függve találtam magam, közeli programok után kutatva. Pedig még a századik oldalon sem jártam!

Mégis mivel foglalja el magát a kutyás, ha nyaral?

Az első, magától értetődő dolog: fürdés a kutyával. Ma Magyarországon nem könnyű olyan folyó vagy állóvizet találni, amelynek vizében a kutya és gazdája legálisan megmártózhat. Akadnak azért ilyen helyek! Kutyás nyaralások előtt érdemes keresgélni, hátha találunk olyan szállást, amely valamelyik kutyastrandhoz közel fekszik, esetleg saját kutyastranddal rendelkezik.


Nyurga a vízben. (Fotó: Herendy Adrienn)

Kirándulás kutyával.

Magától értetődik! A Bükkben már otthon érzem magam, ismerek jó néhány túraútvonalat, a túraGPS is föl van már készítve, a térképek letöltve várják az indulást. Azonban ha Magyarország más tájegységeire utazunk, elbizonytalanodok a helyismeret hiánya miatt. Például a Kis-Balaton környékén fokozottan védett természetvédelmi területeket találunk, ahová kutyát maximum csak pórázon szabad bevinni. A különböző erdei vasutakat érdemes igénybe venni, ha a kutya nem bánja a zötykölődést és a kattogást, de ezek szinte kizárólag csak hétvégente közlekednek. Némi előzetes kutatómunkával persze fölkészülhetünk a túrára, de még mindig szembe kell néznünk a kánikula jelenségével. Sem magunkat, sem a kutyánkat nem érdemes túl hosszú ideig kitenni a negyven fokos melegnek, különösen ha nincs természetes forrásvíz, és kevés az árnyékos részlet utunk során. A kedvenc nem-bükki túránkat eddig az Őrségbentettük meg, ahol Apátistvánfalván szervezett utat hirdettek, valódi túravezetéssel, a helyi gomba-, növény- és állatvilág bemutatásával.

Kutyabarát.hu TIPP: KUTYÁS KIRÁNDULÓHELYEK

Menjünk városnézni!

Ó, a városnézés csuda jó dolog! Vannak szép épületek, templomok, kiállítások, parkok, éttermek. Amelyek közül nagyrészt sehová nem léphetünk be kutyánk kíséretében. Idén nyáron Keszthelyen mégis találtunk üdítő kivételt! A belvárosban létezik egy magánkézben lévő múzeum-komplexum, ahol néhány száz méteren belül különböző tematikájú kiállítóhelyeket találunk. Kutyával mindegyik helyiségbe beléphetünk! Nem állítom, hogy kedvencünk hozzánk hasonlóan fogja élvezni a kiállítást, de egy kis hűvös, múzeumi levegő mindenképpen jót fog tenni az utca forró aszfaltja után, amíg a gazdik nézelődnek.


Nyurga várost néz. (Fotó: Herendy Adrienn)

Ebédeljünk étteremben!

A kutyabarát éttermek száma évről-évre nő Magyarországon. Az tapasztaltuk azonban, hogy a legtöbb étterem, ha nem kimondottan kutyabarát is, kerthelyiségében vagy teraszán mégis megtűri a jólnevelt ebeket. Van ahol még egy tál vízzel is kedveskednek négylábú kísérőnknek! Szívesen olvasnám mondjuk egy labrador, bernáthegyi, vagy más nagytestű kutya tulajdonosának hozzászólását is ebben a témában. Egy viszonylag kistestű whippettel eddig még sosem utasítottak vissza, miután illedelmesen megérdeklődtem, befogadnak-e minket egy ebéd erejéig.

Kutyabarát.hu TIPP: KUTYABARÁT ÉTTERMEK

Nézegessünk cuki állatokat!

Hiszen a legtöbb kutyás állatbarát is, szeret mindenféle állatok között tartózkodni. De vajon mit szólnak a mindenféle állatok a hozzánk tartozó kutyához? És vajon mit szól a hozzánk tartozó kutya a mindenféle állatokhoz? Sajnos egyáltalán nem biztos hogy a simogatnivaló kiskecskéket a kis utitársunk is cukinak találja. Eddig egyetlen “állatos” helyre jutottunk be Nyurgával: a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba. Remélem sok hasonló helyet találunk még nyaralásaink alkalmával!

Bandázzunk a többi kutyással!

Egy kutyabarát szálláson biztos hogy találunk kutyás családokat! Amint a kutyák elkezdenek játszani, a gazdik is feloldódnak és beszédbe elegyednek. Használjuk ki a lehetőséget, és engedjük kedvencünket fajtársai közé! A közös labdázás és szaladgálás fáradt, nyugodt, kiegyensúlyozott, és könnyen kezelhető kutyát eredményez!


Nyurga a szállodában pihen. (Fotó: Herendy Adrienn)

Azért nem kell teljesen lemondani a többi, környékbeli érdekességről sem! A kimondottan kutyabarátként jelzett szállásokon biztosított a kutya megőrzése néhány órára. Akkor adódhat probléma, ha olyan Hudini-képességű kutyával utazunk, mint Nyurga, aki a játék és a társaság kedvéért megtalálja a kerítés alatt található whippet-méretű réseket… Ha a kutyánk egyébként is hozzászokott az egyedülléthez a lakásban, nyugodtan hagyhatjuk a szállodai szobában is. Csak ne felejtsük el megemlíteni a recepción, nehogy a takarítók nagyon meglepődjenek törölközőcserekor!

Ha kutyás nyaralásra adod a fejed kedves olvasó, egy jó tanáccsal tudok segíteni: kérdezz! Előzetesen e-mailben vagy személyesen, vagy a Kutyabarát.hu oldaltól! Mert lehet hogy a honlapon vagy a helyszínen nincs külön kiemelve a program kutyabarát jellege, de az okos szolgáltatók már felismerték, hogy a kutyás társadalom is fizetőképes keresletet jelent! Tapasztalataim szerint, ha nincs kimondott ellenérv (pl. szabadon kószáló háziállatok vagy higiéniai okok), az illedelmes kutyát szívesen fogadják! A kutya pedig minél többször kerül hasonló helyzetbe, annál hamarabb fogja megtanulni az ilyen helyen a gazdi által elvárt magatartást.

Herendy Adrienn
(betekint.cafeblog.hu)

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...