Kutyákról mintáznák a jövő segítő robotjait

Az ELTE Etológiai Tanszékén végzett kutatásban kiképzett, ETHON névre keresztelt robot a kutatók reményei szerint hamarosan portás-feladatokat lát el és a látogatókat igazítja majd útba.

Az ELTE Etológiai tanszéken jelenleg is számos izgalmas kísérlet és kutatás zajlik. Dr. Miklósi Ádám világhírű etológus, az ELTE Etológiai Tanszékének vezetője immár 17 éve foglalkozik a kutya-ember kapcsolat etológiai megközelítésével. A szakember úgy véli, a kutya viselkedése sokszor kiváló alkalmat nyújt arra, hogy ihletet nyerjenek az ún. szociális robotok viselkedésének megtervezéséhez.

Egy svájci kutatócsoporttal közös kísérletben sikerült a robotot úgy programozni, illetve a kutyákat is úgy kiképezni, hogy azok a kísérleti helyzetekben csapatként működtek. Egy hazai kutatásban portásfeladatokra kiképzett, ETHON névre keresztelt robot pedig a kutatók reményei szerint hamarosan portás-feladatokat lát majd el és a látogatókat igazítja útba. Dr. Miklósi Ádámot arról kérdeztük, milyenek lesznek a jövő robotkutyái.


Az ETHON nevű robot kisebb tárgyakat képes cipelni, és útbaigazítja a vendégeket, illetve portásfeladatokat is képes lesz ellátni

– Az etorobotikai kutatócsoport könnyen kezelhető, segítő robotokat tervez. Miért pont kutya mintára tervezik a jövő robotjait, miért nem emberi mintára?

– Sajnos nagyon sok a félreértés a „kutyarobot” körül, amit érdemes már a legelején tisztázni. A kutya azért jó modellje a robotépítésnek, mert az emberrel való kapcsolata hasonló. Egy ember annak ellenére képes egy kutyával együttműködni, hogy nagyon eltérő a testfelépítésük, érzékelési képességük, kommunikációs képességük. A mi kutatásaink célja, hogy megfejtsük, miképp képes két ennyire eltérő tulajdonságokkal rendelkező faj, ilyen hatékonyan együttműködni. Tapasztalatunk szerint ezt a tudást jól lehet felhasználni a jövő segítő robotjainak tervezése során.

– Mire használható egy ilyen robot, amelyik kutyaminta alapján készül?

– Arra, amire tervezik, figyelembe véve, hogy a ma létező robotok „segítő-képessége” igencsak korlátozott. Valójában még nem létezik olyan segítő robot, amely lényeges mértékben képes lenne támogatni az embert. A kutyák e tekintetben sokkal ügyesebbek, hiszen világszerte sok százezer kutya segíti vak, süket vagy mozgássérült gazdáját. És rengeteg kutya segít a mentőknek elveszett vagy éppen romok alá szorult emberek megkeresésében.

– Ez alapján hogyan határozná meg, milyen a jó segítőrobot?

– A jó segítőrobot olyan, mint egy kutya. Épp ezért folytatjuk az etológiai kutatásainkat. Egy jó segítőrobot képes valóban segítséget nyújtani az ember számára, képes megérteni egyszerű jelzéseket, és maga is képes jelzésekkel befolyásolni az ember viselkedését. Jelzi, ha egy feladatot nem képes megoldani, és folyamatosan figyeli, vajon az embernek van-e szüksége a segítségre.

A teljes interjú tovább olvasható a Híradó,hu oldalán.

ETHON, a robot:

Mogi robot, a kutyarobot:

 

További cikkek a témában

Kutyaetológia – a viselkedés tudományos elemzése

II. Kutyaetológia Konferencia

A bántalmazott kutyák viselkedése – ELTE kutatás

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hirado.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...