Kutya a sci-fi irodalomban

A kutya szerepét már bemutattuk többféle irodalmi műfajban is: sok szépirodalmi alkotás, regény főhőseként találkozhattunk már velük, versekben olvashattunk róluk.  Most pedig nézzük meg, hogy a science fiction irodalomban hogyan jelenik meg kedvencünk.

Olaf Stapledon  (1886-1950) angol író, filozófus  az 1944-ben megjelent  „Szíriusz” című fantasztikus regényében egy kutya szemszögéből mutatja be az emberiséget. Egy hormonálisan módosított, emberi intelligenciával rendelkező kutya viszontagságait írja le.  A címszereplő kutyát „megalkotó” Trelone professzor egy olyan kísérletet tesz, melyben a lányával (Plaxy-vel ) együtt neveli fel Szíriuszt, a kutyát. A kísérletével arra keresi a választ, hogy egy emberrel együtt nevelt, az átlagnál jóval több gondoskodást kapó kutya képes-e az emberek által elsajátítható ismeretanyag befogadására.  A kutya és lány között igen erős kötelék, függés alakul ki, olyannyira, hogy a lány hiánya miatt Szíriusz megvadul, elmenekül egy erdőbe, ahol megsebesítik, majd a lány karjaiban hal meg. Nem egy könnyed olvasmány, elszomorító, elgondolkodtató könyv (főként az emberi gyarlóságról). 

Richard Adams angol író 1977-ben megjelent könyve a „Gazdátlanok” középpontjában is az ember által állatokon végzett, felelőtlen kísérletek szerepelnek. Egy brit, titkos biológiai kísérleteket végző laboratóriumból két kutyának sikerül megszöknie. Kalandos kóborlásukról szól a könyv, mely megérdemelten több hónapig szerepelt a New York Times bestseller listáján is.

Isaac Asimov (1920-1992) orosz származású amerikai író és biokémikus híres sci-fi regénye, az „Alapítvány és Föld” egyik fejezetében (Kilencedik fejezet: Találkozás a falkával) is megjelennek a kutyák, bár nem igazán pozitív szereplőként: A főhősök a Földet keresve egy Tiltott Világra szállnak le, melyet a megvadult kutyák vettek birtokukba.

Harlan Ellison (1934-) amerikai sci-fi szerző 1966-ban megjelent „A fiú és a kutyája” című kisregényének filmváltozata nagy sikert aratott a fiatal Don Johnson főszereplésével.  Igazi poszt-apokaliptikus írás (majd film), mely a negyedik világháború (!)  idején játszódik, 2029-ben. A kisregény főhősének kutyája, Blood egy szuperintelligens, telepatikus kommunikációra képes eb.


Részlet a filmből, a fiatal Don Johnsonnal

Clifford D. Simak (1904-1988) amerikai tudományos-fantasztikus író „ A város című, nyolc novellát tartalmazó regényében az emberi faj kipusztulását járja végig.  A novellák, „jegyzetek” a távoli jövőben és egy másik dimenzióban történteket írják le, ahol a civilizáció alapját a kutyák társadalma alkotja, és az emberi civilizáció emléke a végén már csak a mesékben, mondákban él tovább. Erősen filozofikus mű. A mű üzenete: Ha tőlünk különböző dologgal találkozunk, azt ne pusztítsuk el, ne próbáljuk a saját képünkre formálni, inkább próbáljuk meg megismerni, hiszen így nem csak a világról tudunk meg többet, hanem önmagunkról is.

Bármilyen meglepő, Mihail Bulgakov (1891-1940) orosz író egyik művét is megemlíthetjük ebben a kategóriában, egy igazi sciene fiction klasszikusként. A „Kutyaszív” című kisregénye, melyet 1925-ben írt Bulgakov, és Gömböc, a kóbor kutya egy kísérletnek köszönhető emberré válásáról szól.  A regény egy igen negatív jellemváltozáson (torzuláson) átment folyamatot ír le: Gömböc, a barátságos kóbor kutya élete gyökeresen megváltozik, amikor egy szervátültetésekkel foglalkozó professzor magához veszi.

A professzor emberi szervet ültetett a kutya agyába, amitől „emberré” válik. A probléma azonban ott kezdődik, hogy Gömböc a korábbi „szervgazda” intelligenciáját is „örökölte”, aki egy alkoholista bűnöző volt. Az egykor hűséges és kedves kóbor kutya, aki szeretettel ragaszkodott gazdájához, önző, rettegő, haszonleső és bosszúálló „emberkutyává” válik, megtestesítve mindazt, ami rossz bennünk, emberekben.


Részlet a filmből

 

Kedves sci-fi rajongó kutyabarátok, olvasásra fel!

 

Sziládi-Kovács Hajni

 

Minden, ami kutyás irodalom, festészet, szobrászat. Minden, ami kutyás kultúra és művészet.

Csak egy kattintás és megismerkedhetsz ismer vagy kevésbé ismert művészekkel, akik kutyabarátok voltak, kutyás témájú műveket alkottak.


 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Képek forrása: http://hu.wikipedia.orgwww.moly.huhttp://www.famousauthors.orghttp://www.blastr.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...