Segítőkutyák Napja – több mint egy társ a hétköznapokban

Számos látványos és szórakoztató program várta a kutyabarátokat a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a vakvezető kutyák világnapja (április 27.) alkalmából szervezett szombati rendezvényén, melynek fővédnöke Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár volt.

A NÉBIH a rendezvényen bemutatta Szabad a Gazdi programjának most induló, Látótárs elnevezésű alprojektjét is, amelynek során egy vakvezető kutya képzését kíséri nyomon és segíti a hivatal. Az eseménynek a bajai Petőfi-sziget adott otthont.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: „Szomorú tény, hogy éves szinten több mint 20 ezer kutya kerül menhelyekre. Mintegy 20%-ukat a saját gazdája adja be, sokszor csak azért, mert egyszerűen ráunt az állatra. A Szabad a Gazdi program ezen a tendencián szeretne változtatni a felelős állattartással kapcsolatos attitűd formálásával, valamint az örökbefogadás népszerűsítésével, hogy minél több menhelyen élő kutya gazdára találjon.”

Az érdeklődők találkozhattak vakvezető, rohamjelző, terápiás és mozgássérülteket segítő kutyákkal, továbbá betekintést nyerhettek a speciálisan kiképzett állatok tanításába, mindennapjaiba.

A NÉBIH a bajai rendezvényen jelentette be új kezdeményezését, a Látótárs projektet: a Hivatal „örökbe fogadott” egy kiskutyát, Radart és segíti vakvezető kutyává válását. Zsigó Róbert államtitkár üdvözölte az új projektet: „A NÉBIH kezdeményezése lehetővé teszi, hogy az emberek megismerjék egy segítőkutya mindennapjait, hogy jobban megértsék, miért nem tekinthetünk egy kutyára csak társállatként, és egyúttal felhívja a figyelmet arra is, miként válhatunk valóban felelős állattartóvá.”

„Fontosnak tartottuk, hogy minél több olyan szervezet csatlakozzon a rendezvényhez, amelyek segítőkutyákkal foglalkoznak. A közösen megtervezett érzékenyítő programokkal, tanácsadásokkal és előadásokkal szerettük volna érhetőbbé tenni azokat a mindennapi kihívásokat, amelyekkel számos embertársunk nap mint nap szembesül. Bízunk benne, hogy a mai nappal hozzájárulhattunk ahhoz, hogy nyitottabbá, elfogadóbbá és megértőbbé váljunk egymás iránt” – tette hozzá az államtitkár.


Zsigó Róbert, Temesváry Kriszta és Vedelek Norbert, Baja alpolgármestere – Fotó: Földművelésügyi Minisztérium

A segítőkutyák életét komoly érdeklődés övezi, de sokak számára rejtély, hogy miként képesek szabadságot, önállóságot és biztonságot nyújtani a gazdájuknak. A vakvezető kutyák világnapja (április 27.) alkalmából szervezett Segítőkutyák Napja azzal a céllal jött létre, hogy minél többen megismerhessék a különböző feladatokat ellátó segítőkutyákat, és hogy bemutassa, mitől jelentenek ezek az állatok többet egy társnál a hétköznapokban. A rendezvény kiemelt témái közé tartozott a felelős állattartással kapcsolatos szemléletformálás és a menhelyi állatok örökbe fogadásának népszerűsítése is.

A koncertek, kutyás bemutatók és gyerekfoglalkozások mellett számos segítőkutyával foglalkozó szervezet is részt vett a rendezvényen. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség nem csak kiállítóként csatlakozott a programhoz, de – szakmai támogatóként – segítséget nyújtott a programelemek kidolgozásában is. Külön sátrakban fogadta a látogatókat az AURA Segítőkutya Alapítvány, a Kutyával az Emberért Alapítvány, és a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület is. A Bajai Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési tanácsadással, valamint a Kapitányság munkáját segítő rendőrkutyák izgalmas bemutatójával várta az érdeklődőket.

Vedelek Norbert, Baja város alpolgármestere a rendezvény kapcsán elmondta: „Baja város vezetése nagy örömmel fogadta a Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH kezdeményezését, hogy Baja adjon otthont a Segítőkutyák Napjának. Külön köszönöm Zsigó Róbert államtitkár úr, Baja és térsége országgyűlési képviselőjének szervező munkáját, hogy közreműködésével létrejöhetett a mai rendezvény. Baja városának lakóit mindig is a tolerancia, az egymás iránti tisztelet jellemezte. A mai nap remek alkalom ezen tulajdonságok további erősítésére, mozgás-, látás-, és hallássérült embertársaink irányába. A maihoz hasonló rendezvények elősegítik, hogy széleskörű társadalmi szemléletformálást végezzünk, erősítsük az egymás iránti elfogadást. Ennek a közös tanulási folyamatnak példaértékű közvetítői a segítőkutyák. Bízom benne, hogy lesz még alkalmunk helyet adni Baja városában hasonló rendezvényeknek.”

A NÉBIH Látótárs projektjét és Radar életet folyamatosan nyomon követhetik az érdeklődők a www.szabadagazdi.hu oldalon, ahol hasznos tanácsokat is kaphatnak a felelős állattartással kapcsolatban.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...