Saját KB bal
Saját KB jobb

Vakvezető kutya a csomagtartóban? Magyarázkodhat az Uber

Az Uber magyarázkodni kényszerül, mert állítólag több sofőrje nem volt hajlandó a vakvezető kutyákat berakni a kocsiba, amivel súlyosan diszkriminálták a vakokat és gyengénlátókat – olvasható az mfor.hu oldalán.

Újabb kellemetlen ügybe keveredett a közösségi taxis cég, ugyanis több látássérült utas arról számolt be, hogy a sofőrök nem voltak hajlandók elvinni vakvezető kutyájukat. Egy kaliforniai bírósági döntés értelmében a cégnek 14 napja van arra, hogy a panaszokat érdemben megválaszolja – írja a Reuters.

A bíró szerint ugyanis az Uberre, mint utazási szolgáltatást nyújtó cégre vonatkoznak a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos törvények rendelkezései, vagyis nem tagadhatják meg a fontos munkát végző kutyák szállítását. A felperesek – többek között a panaszosok és a vakok érdekvédelmi szervezete – ügyvédje elégedett a döntéssel, szerinte ugyanis az Ubernek nincs joga ahhoz, hogy a fogyatékkal élőket bármilyen módon diszriminálja.

A taxis cég hivatalos közlése szerint a sofőröknek természetesen minden szabályt be kell tartaniuk és ez alól a vakvezető kutyák szállítására vonatkozó törvény sem kivétel. A szolgáltatás mindenki számára egyformán elérhető.

Ez ugyanakkor csak a hivatalos álláspont, ettől függetlenül lehetnek egyedi esetek, amikor a sofőr nem tartja be a szabályokat. Jelen esetben a felperesek több mint 40 ügyről tudnak, amikor a vezető nem volt hajlandó a kutyát betenni a kocsijába.

„A hónap tahói

Volt olyan sofőr, aki egyszerűek kikiabált, hogy kutyát nem szállít, egy másik pedig betette az ebet a csomagtartóba és mikor az utas erre rájött, nem volt hajlandó megszakítani azt utazást.

Az Ubernek, amely szerte a világon komoly ellenállásba ütközik a taxisok részéről, bizonyára nem tesznek jót az ilyen esetek, hiszen muníciót szolgáltatnak az ellenérdekelt feleknek. Bár nyilván a sofőrök zöme nem lenne képes megtagadni egy vakvezető kutya elvitelét, a cégnek mégis lépnie kell, hogy a szabályokat minden szerződött sofőrjével betartassa.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

 

Forrás: mfor.hu
Fotó: labpups.com/illusztráció

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...