Kutyás szobrok vidéken

A Budapesten látható kutyás szobrokat már szemügyre vettük. Most nézzünk szét, mi újság vidéken? Ha a cikkben szereplő szobrokon kívül még ismertek egyéb kutyás szobrokat, osszátok meg velünk!

Iváncon, a Kossuth Lajos utcában található Cézár kutya szobra, mely gróf Sigray Antal kedvenc kutyájáról kapta a nevét. A szobor igen kalandos utat járt be: 1923-ban Sigray kastélyának angol parkjában állt, majd az államosítás után elkerült onnan, és a szombathelyi állatkórház kertjébe helyezték át. Ivánc polgármestere azonban visszakérte a szobrot 1997-ben a Sigray Antal Emlékpark részére, melyet át is adtak neki, a volt állatkórház elé, Szombathelyre (Zanati útra) pedig egy műkő másolatot csináltattak. Nem ez az egyetlen kutyás szobor Szombathelyen: a Waldorf Iskola előtt látható a „Pecázó fiú pulikutyával” szobor, melyet Párkány Raab Péter készített 2010-ben.


Cézár kutya (Fotó: www.kozterkep.hu)

A szombathelyi Cézár (Fotó: www.kozterkep.hu)

Pecázó fiú pulikutyával (Fotó: Mészáros Zsolt, www.nyugat.hu)

Bázakerettyén (Zala megye), a Fő utcán látható a „Gyermekek kutyával” mészkő szobor, melyet Hadik Magda (1914-2004) szobrász készített. 1955-ben állították fel a szobrot, sajnos már erősen lepusztult állapotban van.


Gyermekek kutyával (Fotó: www.kozterkep.hu)

Ajkát a szobrok városaként is emlegetik, és méltán kiérdemli a kutyás szobrok városa címet is. A „Vahur, a kutya” szobor a Fő úton áll, melyet 1983-ban Samu Katalin (1934-2011) szobrászművész készített a Vuk meséből jól ismert kutyaszereplőről, de Fekete István más állathősei is helyet kaptak Ajkán, Samu Katalinnak köszönhetően. Kele, Csí, Bogáncs, Bob az agár, Cin és Lutra kőszobrai a városi tó szigetén láthatóak. Szintén Ajkán, a Béke utcában egy kb. 3 méteres női alak mellett hűségesen ülő kutya szobra („Kutyás nő”) látható. A szobrot 1969-ben állították fel, készítője: Konyorcsik János.


Vahur, a kutya (Fotó: www.kozterkep.hu)

Bogáncs (Fotó: www.infoajka.hu)

Kutyás nő (Fotó: www.infoajka.hu)

Szegeden a „Kutyás fiú” szobra a Béke utcai Általános Iskola előkertjében áll. 1964-ben avatták fel a szobrot, a készítője: Szathmáry Gyöngyi.


Kutyás fiú – Szeged (Fotó: www.szoborkereso.hu)

A „Kutyás fiú” szobor elnevezés más városokban is nagy népszerűségnek örvend: Szolnokon, a Kossuth téren látható a bronzszobor, melyet 2008-ban avattak fel, Klingl Sándor szegedi szobrász műve. Hódmezővásárhelyen pedig  a Serháztér utca 6. szám alatt található ilyen szobor, melyet Fritz Mihály készített 1988-ban.


Kutyás fiú – Szolnok (Fotó: szoborkereso.hu)

Kutyás fiú – Hódmezővásárhely (Fotó: szoborkereso.hu)

Kecskeméten látható a „Pásztor és kutyája” 3 méter magas, gemenci tölgyből készült szobor. 1988-ban készült a szobor, Tőke Imre alkotása.


Pásztor és kutyája (Fotó: www.szoborkereso.hu)

Nagykőrösön, a Szolnoki úton (a város központjában) található a „Vén gulyás” Arany János szobor, Strobl Alajos alkotása, melyen a költőt és versének alakját (Marci bácsit) is ábrázolta. Arany János Tetétlen pusztán ismerkedett meg Farkas Elek házigazda öreg gulyásával, Csonka Mártonnal. Aranyra olyan nagy hatással volt a találkozás, hogy az öregről két versében is írt („A vén gulyás” és” A vén gulyás temetése”). A „Vén Gulyás”, azaz Marci bácsi kőbe faragott alakját kutyájával együtt ábrázolták, melyet 1910-ben állítottak fel a régi gimnázium épülete mellett, a Templomkertben.


Vén Gulyás (Fotó: www.kosakaroly.hu)

Hévízen, a Romkertben található Orr Lajos „Házőrző” szobra, mely tökéletesen illeszkedik a római romkert hangulatához: egy római lakóház nyitott ajtaja mellet ülő dán dogot ábrázol. 2011-ben készítette a szobrász.


Házőrző (Fotó: www.nol.hu)

2010 óta Kaposvár belvárosában látható Gera Katalin bronzszobra, mely Ady és Rippl-Rónai találkozását örökíti meg.  A szobor harmadik szereplője sem elhanyagolható: Rippl kutyája is része az alkotásnak. Nem hiába: Rippl-Rónai József (1861-1927), a magyar festészet kiemelkedő alakja, olyannyira rajongott kutyájáért, hogy több festményén is szerepeltette, például az 1910-11-ben készült olajfestményének az alábbi „címet” adta: „Parkban festem Lazarine-t és Anellát;  Heppiéknek melegük van”.


Ady és Rippl-Rónai találkozás (Fotó: www.ujkigyos.hu)

Rippl-Rónai festménye (Fotó: www.mng.hu)

És végül, de nem utolsó sorban nem hagyhatjuk ki Mancs, az életmentő németjuhász  kutya szobrát Miskolcon, a Szinva-hídnál. Szanyi Borbála bronzszobrát 2004-ben avatták fel. A mentőkutya 2006-ban vesztette életét tüdőgyulladás következtében. Az emléktáblán a következő áll: „MANCS, a miskolciak híres életmentő kutyája. 1996 óta – a Spider mentőcsoport tagjaként – több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában.”


Mancs (Fotó: www.miskolc.hu)

 

Sziládi-Kovács Hajni

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...