Saját KB bal
Saját KB jobb

Te klónoznád a kutyádat?

Bizonyára minden kutyatartó azt szeretné, hogy négylábú társa örökké vele lehessen, de ez ugye sajnos lehetetlen. Azonban a világon egyedülálló módon Dél-Koreában, egy erre alapított intézményben (legálisan is) klónozhatók a kutyák.

A hosszú évekig, akár másfél-két évtizeden keresztül is velünk levő állat elvesztése szomorú esemény. Egyesek megfogadják, hogy soha többet nem tartanak házi kedvencet, mások azonnal szaladnak a következőért, hogy enyhítse a lelki fájdalmat És néhányan, de tényleg csak néhányan, klónoztatják maguknak a túlvilágra került jószágot – írja a ma.hu.

Ehhez több dolog is kell a pénzen kívül – például nem árt, ha tudunk koreaiul. Dél-Koreában működik ugyanis az egyetlen, erre specializálódott cég, a Sooam, mely mintegy 100 ezer dollárnak megfelelő összegért (körülbelül 23-24 millió forintért) azt ígéri, hogy megajándékozza ügyfeleit elvesztett kutyáik pontos genetikai másával.

Az alapító-kutató, nem mellesleg képzett állatorvos Woo Suk Hwang ugyan vitatott személyiség – akadémiai környezete kivetette magából, amiért etikátlan humánembrió-kísérleteket végzett, és még bűnügyi eljárások is indultak vele szemben -, de még így is van igény szolgáltatására. Több mint 400 kutyát klónoztak az elmúlt években, a Sooam havonta körülbelül 15 klienst szolgál ki. Ráadásul nem elégednek meg a távol-keleti piaccal: a minap megjelentek az Egyesült Államokban, és a Nagy-Britanniában való debütálást is tervezik.

A klónozási technika mindazonáltal nem új: a már 50 éve ismert eljárás, melynek Dolly-t, az 1996-ban klónozott bárányt is köszönhettük, úgynevezett nukleáris (sejtmag) átvitellel zajlik. Először leveszik a klónozni kívánt állat sejtjeit, melyekből kinyerik és eltárolják a sejtmagot (nucleus) – ez tartalmazza az élő szervezet genetikai információit. Ezt követően egy donor állat petesejtjébe beültetik az örökítőanyagot, majd a donor állat kihordja az eredeti házi kedvenc genetikai másolatát.

Természetesen a kliensek nem kaphatják vissza elvesztett kedvencüket, aki hosszú évek tanulásával, tapasztalásával vált azzá, ami volt. Sokkal inkább annak „ikrét” vehetik ölelő karjaikba, aki genetikailag egyezik ugyan az eredetivel, de emlékei – érthető módon – nincsenek. Ugyanakkor, köszönhetően a megegyező génkészletnek, a klónok szinte mindig azonos személyiséggel, temperamentummal bírnak, mint az eredetiek. Az eljárás rejt magában némi kockázatot: számos klón egészségügyi problémákkal küszködve születik meg, így addig kell ismételni a procedúrát, amíg létre nem jön egy egészséges „példány”.

Még a tudósok körében is megoszlanak a vélemények, hogy mennyire jó ötlet klónozni a kutyákat. Számos etikai, erkölcsi kérdést is felvet a dolog. Az érzelmek ugyanakkor érthetők…

A myfriendagain.com oldalon megnézhetitek az eddig klónozott kutyusokat is.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: ma.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...