Mátraalján, falu szélén…: a kazári holdbéli tájon

Ezúttal nem „csak” kirándultunk az őszi lombok között, úti célunk egy különlegesen ritka természeti képződmény, a Riolittufa-szurdok volt. Salgótarjántól néhány kilométerre, a Medves-fennsík és a Mátra közötti dombvidéken bújik meg egy kis település, Kazár.

A falu közelében egy olyan egyedülálló geológiai látványosság rejtőzik, melyhez hasonló mindössze 6 van a világon.  Európában, hazánkon kívül még egy helyen, a törökországi Kappadókiában gyönyörködhetünk hasonló természeti alkotásban.

A település határában, az erdőkkel körülvett területen, 20 millió évvel ezelőtt, a vulkáni tevékenység hozta létre a riolittufa képződményt, mely egyidős a Mátrával. Ez tulajdonképpen egy kőráncokkal mélyen barázdált, gyűrött felszínű, növényzet nélküli pusztaság, melynek felszínét a víz eróziós munkája alakítja, rendkívül változatos formákat vájva a puha felszínbe.

Száraz időben óvatosan, de jól körbe lehet járni a riolittufával borított kopár felszínt. Esőzést követően azonban a turistaút süppedékes és sáros, a riolittufa ragadós, csúszós, könnyen málló felszínén nem könnyű a haladás.

Kutyáinkat itt feltétlenül vegyük pórázra, nemcsak azért, mert egy egyedülálló, védett természeti értéken járunk, hanem azért is, mert a hatalmas árkok és kőbarázdák néhol a 15-20 méteres mélységet is elérik.

Ezt a fantasztikus látványosságot két turistaúton is megközelíthetjük.

A rövidebb, kevésbé látványos út oda-vissza alig több, mint 4 km. A falu keleti végéből indulva, (GPS koordináták: N 48°2,688’ E 19°52,277’) a  piros kereszt jelzést, illetve a fa irányjelző táblákat követve, két kisebb emelkedő leküzdése után hamar elérjük a holdbéli tájat.

A másik, hosszabb és sokkal szebb  –  inkább kirándulósabb – út pedig Kazár nyugati részénél indul (GPS koordináták N 48°2,932’ E 19°51,760’). Innen a piros sáv, majd a piros kereszt jelzést követve, nagyjából 4 km múlva érünk el a riolittufához. Ez egy nagyon kényelmesen végigjárható gyalogtúra, mely változatos tájakon halad, miközben gyönyörködhetünk a környező erdőségek sokszínűségében. Utunk hol hangulatos erdei ösvényeken, hol nyílt mezőkön vezet, a szemünk elé táruló völgyek és a mögöttük magasodó hegyek lenyűgöző látványt nyújtanak.

 

Egerszegi Krisztina

(Fotók: a Szerző)

 

További kirándulóhelyek

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...