28 dolog, amit esetleg eddig nem tudtál a kutyákról

Az állattartás az egyik legnagyobb felelősség a világon, ugyanakkor szórakoztató is és egy életre szóló élmény. A Starity.hu portál 28 érdekességet gyűjtött össze a kutyákról. Mi, kutyabarátok persze nagy részével már tisztában voltunk, ugye?

1. Csökkentheted a vérnyomásod azáltal, hogy szeretgeted a kutyádat.

2. A corgi, mint fajta neve azt jelenti, hogy törpe kutya.

3. A kutyák összegömbölyödése egy ősi ösztönből ered, mely során melegen tartják a testüket és védik a létfontosságú szerveiket alvás közben.

4. A nedves kutyanózikra azért van szükség, hogy kedvencünk felfokozottabban érezze az illatok kémiai összetételét.

5. Ha magára hagyod egy időre kedvenc négylábúdat, ne feledkezz meg hagyni neki egy, az illatodat átvett ruhadarabot, ugyanis ez segít a kutyádnak abban, hogy megfékezze a szeparációs szorogongást.

6. Az afrikai származású vadászkutya, a basenji az egyetlen kutyafajta, amelyik nem tud ugatni, ezzel szemben olyan hangot ad ki, mintha jódlizna.

7. A kutyák tízezerszer erősebben érzékelik a szagokat, mint az emberek.

8. Az Egyesült Államok legnépszerűbb és legkeresettebb kutyafajtája a labrador.

9. A minnesotai Cormorantnak egy Duke nevű kutya a polgármestere.

10. A norvég lundehund az egyetlen kutyafajta a világon, amelynek hat ujjacska található a mancsain.

11. Egy, a Kaliforniai Egyetem által végzett kutatás kimutatta, hogy a kutyák féltékenyek lesznek, ha a gazdijuk egy másik állatot vagy épp egy embert szeretget helyettük.

12. A dalmatakölykök teljesen fehérek, amikor megszületnek, az őket tarkító pöttyök csak később alakulnak ki.

13. Az angol vérebek képesek több, mint 300 órával korábban hagyott illatokat nyomon követni.

14. A kutyák képesek érzékelni az emberi testben végbemenő változásokat, éppen ezért nem csak a rendőrség, hanem az orvostudomány is szívesen alkalmazza őket.

15. Vannak olyan kutyák, amelyek képesek érzékelni, ha a cukorbeteg gazdijuk inzulinszintje csökken, ugyanis a beteg ilyenkor olyan illatot bocsát ki, melyet csak a kutyák éreznek meg.

16. Amikor hazaérsz és azt látod, hogy a kutyád izeg-mozog, össze-vissza szaladgál, mielőtt megnyugodna és odabújna hozzád, az azért van, mert ilyenkor érzi magát igazán otthon és ez egy ősrégi üdvözlési tradíció.

17. Egy német juhászkutya volt az első vakvezető eb, aki gazdáját, Bill Irwinget végigvezette a 2100 mérföldes appalache-i túrán.

18. Az újfundlandik nagyszerűen tudnak úszni, mivel úszóhártyásak a mancsaik.

19. Tévhit, hogy a kutyák szeme csak a fekete és a fehér színeket érzékeli, ugyanis kedvenc négylábúink látják a sárga és kék árnyalatokat is!

20. A kutyák akár 150 szót és parancsot is képesek megtanulni. A rekordot egy Chaser névre hallgató border collie tartja: 1022 szót ismer.

21. A kutyáknak verejtékmirigyeik vannak a tappancsaikon.

22. A kutyák sokkal jobban látnak a sötétben, mint az emberek.

23. Az Egyesült Államokban található a világ legnagyobb kutya populációja: megközelítően 75 millió eb él a tengerentúlon!

24. Négylábúinknak 18-18 izmuk van a füleikben.

25. Kedvenceink négyszer nagyobb területet tudhatnak magukénak, ami a hallótávolságot illeti.

26. Egy Kirsch nevű szolgálati kutya tiszteletbeli diplomát kapott, amiért gazdája összes egészségügyi témában tartott előadásán részt vett.

27. A yorkshire terrierek szőre olyan, mint az emberi haj: kifejezetten azért lettek így kifejlesztve, hogy a kutyaszőrre allergiás állatkedvelők is tarthassák őket.

28. A japán akitát nevelni nehéz, ugyanakkor a leghűségesebb fajták egyike. Ragaszkodása legendás: Tokióban szobrot emeltek annak a Hacsiko névre keresztelt akitának, aki gazdija halála után kilenc évig minden nap hazavárta a sibujai pályaudvaron. (Történetéről 2009-ben Richard Gere főszereplésével készítettek filmet. – Kedvenc kutyás filmjeink.)

Forrás: starity.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...