Jó dolguk van a kutyáknak Bécsben

57 ezer kutya, 160 kutyafuttató, mintegy 1 millió négyzetméteren, átlagosan 18 négyzetméternyi terület jut egy kutyára. Ez a száraz kutyastatisztika, de persze vizes hely is akad, méghozzá 4 kutyastrand.  És hogy a kóbor ebek se szenvedjenek, épül Európa legmodernebb állatmenhelye is. A 15 milliós beruházás (kb. 4,6 milliárd forint) egy éve gőzerővel folyik. Tudósít Bécsből Balázs Mara a bécsifekete.blog.hu-n

150 kutyus, 300 cica és több száz kisállat kerül hamarosan luxus körülmények közé. Európa legmodernebb állatvédelmi kompetencia központja a maga nemében gigaberuházás. Költségeit tekintve mindenképp. A 9700 négyzetméteren épülő Állatkvártély előreláthatólag 15 millió eurót (kb. 4,6 milliárd forint) nyel el, melyből 10-et Bécs városa áll, 5-öt pedig az Állatvédelmi Alapítvány remél előteremteni. A hely fejedelmi körülményeket ígér, modern kenneleket, karantén állomást, kutyakiképzőt, külön helyet, ahol kutya és leendő gazdija ismerkedhet. Az építkezés gőzerővel folyik. Az eddigi adatok szerint már 10 ezer köbméter betont, 50 tonna üveget, 45 tonna nemesacélt használtak fel. A beruházás mi más is lenne, mint zöldmezős, igazi öko-projekt, fűtéséhez a szomszéd szeméttelepen előállított fermentációs gázokat fogják hasznosítani.

A menhely alapkövét 2013 augusztusában rakták le, egy év alatt ennyit haladtak (kép az alapítvány honlapjáról)

Persze a kutyáknak és gazdáiknak eddig sem sok oka volt panaszra. Bécs jó ideje kutyabarát város és ez már aligha változik. Itt a kutya valóban az ember társa, mehet vele mindenhová, ahol tiltó tábla nem jelzi, négylábúaknak kívül tágasabb. Ilyen pedig kevés akad. Élelmiszerboltokban nyilván nem szívesen látott vendég, de egyébként gazdáikkal szinte bármelyik boltba szabadon ki-besétálhatnak. Akár jó nevű hotelekben is megszállhatnak és egyáltalán nem ritka, hogy vendéglőkben, éttermekben, kávézókban egyenrangú vendégként kezelik őket. Ennek persze ára is van, mégpedig az ebadó. Évi 72 euro (kb. 22 ezer Ft). Volt is zúgolódás rendesen, amikor két éve 44 euróról drasztikusan, 65%-kal megemelték az összeget. Vidéken ez nyilván kevesebb, de Bécs az Bécs. Itt mindennek ára van. Cserébe viszont kapnak is, és nem is keveset.

Példának okáért ingyen kutyapiszok gyűjtő zacskókat. Város szerte 300-500 méterenként, mintegy 3000 úgynevezett Dog Station kínálja a kis fekete nylonokat. Ingyen, természetesen. 110 ezer táblácska figyelmeztet, az ürülék eltakarítása kötelesség, elmulasztása vétség és bírságot von maga után. Méghozzá nem csekély összeget. 36 eurót nevezetesen. A köztisztaságiak szerint meg is van a foganatja, naponta legalább 50 ezer teli zacskót gyűjtenek be.

Bécsben a kutya az úr, a pékségben pedig egyenesen király. Így hirdeti magát a város pár éve nyitott első olyan péksége, mely négylábúakra szakosodott. Állatorvos segítségével összeállított ínyenc falatok várják a betérőket. Van itt minden, sajtos, tonhalas, májas kutyakeksz és természetesen a bio sem maradhat el, ha már egyszer a gazdi is olyat eszik.

Kapnak az ebadóért mást is cserébe. Kutyafuttatót, épp eleget. A cirka 60 ezer kutyának, mely egyébként egy nagyvárosban nem is olyan sok, közel 160 kutyafuttató teszi kellemessé hétköznapjait. A rendszeres mozgás, testedzés így kellőképpen biztosított. Hely van bőven a közel 1millió négyzetméteren. A kerületek közti megoszlás ugyan nem egyenletes, de európai viszonylatban így is kiemelkedő az összterület. Berlinben például 100 ezer ebre 30 a futtató. Panaszra tényleg semmi ok. A bécsi gazdik persze örök elégedetlenek, kaptak hát tavaly még extra helyeket. Egy nagyot, 8,5 hektárosat, és egy 600 négyzetméteres összkomfortosat. Padokkal, itatóval, ásóhellyel és betonúttal felszerelt, 40 ezer eurós költségből megépült helyet.

Ha még mindig nem elég a jóból, fürdetni a kutyusokat több helyen is lehet. A Nordbrücke és Florisdorffer Brüske között elterülő 14 ezer m2-es kutyás strand az egyik legnépszerűbb, de a Neue Donau bal partján 2009 óta működő strandon is élvezettel lubickolnak az ebek. Van még további 2 kutyastrand, ezekről részletes információkkal külön web oldal szolgál.

Kutyás fürdőhelyek Bécsben és környékén: http://www.arabella.at/wien/tagebuch/badespass-fuer-hunde-in-wien 

Az ember és a kutya kapcsolata kétoldalú. Nemcsak szeretni kell őket, de nevelni is. A harci kutyákat különösen. Törvény írja azt is elő, hogy aki ebbe a kategóriába besorolt 13 fajta valamelyikét, vagy annak keverékét otthonában tartja, annak gyakorlati és elméleti vizsgát kell tennie. Ellenkező esetben jár a 250 eurós büntetés. Ráadásul, biztosítást is kell kötniük, mely fedezi az esetleges támadás esetén bekövetkezett károkat.  

Kóbor kutyát alig-alig látni Bécsben, a 2010 óta kötelező chip miatt, vagy azért, mert az állatvédők jól végzik dolgukat. Mindenesetre ha vannak is, hamarosan remek helyre kerülnek. Addig is nevelődik a jövő állatbarát generációja. A város vezetése erre hajt biztosan. Amellett, hogy folyamatosan javítja ember és állat békés együttélésének feltételeit, kisiskolásoknak speciális tanórákat szervez. Évi 4000 órában szerettetik meg velük az ebeket, hogy Bécs ne csak az emberek számára legyen élhető, a legélhetőbb városok egyike. 

 

Balázs Mara
(bécsifekete.blog.hu)

 

Mi is haladunk ezen az úton, azonban hogy mikor érjük el az osztrák „szintet”, azt nem tudjuk. Talán Az Év Kutyabarát Helye pályázattal nekünk is sikerül felhívnunk a figyelmét minden érintettnek, reméljük a verseny mögött fellelik azt a fontos társadalmi ügyet is, amelyért együtt küzdünk Veletek. Itt megtaláljátok azokat a helyeket, akik már felismerték, hogy a kutya a társunk, családtagunk és ahová csak lehet, jönne velünk.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...