Kirándulás kutyával: Angelika-forrás, Bodza-völgy, és a Hurka völgy

A Velencei-hegységben számtalan gyönyörű túrát tehetünk, de a legvadregényesebb és talán legszebb része a szurdokszerű Bodza-, és Hurka-völgy. Ezt a gyönyörű, de kevéssé ismert szurdokvölgyet több irányból is megközelíthetjük, elérhető Nadap vagy Pákozd irányából, vagy akár Sukoró felől is. 

Ha egész napos kirándulást tervezünk, és Nadapról, vagy a Pákozdi-ingókövek irányából szeretnénk a völgyekhez eljutni, akkor mindenképpen hűvösebb időt válasszunk, mivel a turistaút sokszor „nyílt terepen” vezet, ami a nyári forróságban komoly kihívást jelenthet négylábúink számára (megfelelő mennyiségű ivóvízről minden időben gondoskodjunk számukra is!).

    

Amennyiben csak rövidebb idő áll rendelkezésünkre, vagy nem szeretnénk túl hosszan túrázni, akkor Sukoró felől induljunk. Az Erdész utca felső végénél balra, tábla jelzi az Angelika-forrást, ahol a Bodza-völgy kezdődik. Ebből az irányból, a zöld jelzést követve, nagyrészt árnyas terepen, kényelmes sétával érhetjük el a forrást, amely a környékbeli turistautak csomópontja is egyben.

A sziklás környezetben fakadó Angelika-forráshoz érkezve, a hatalmas fák alatt csörgedező hűs vízben (nyáron inkább sárban), boldogan dagonyáztak és hűtötték le magukat kutyáink. 

A forrás ilyenkor sajnos nem tudja táplálni a Bodza-völgy kis patakját, de ennek ellenére érdemes felkeresni ezt a csodálatos, sziklás völgyet.

   

Itt még a meleg nyári napokon is kellemes sétát tehetünk, miközben a patak medrét követve gyönyörködhetünk a hatalmas gránitsziklákban és élvezhetjük az erdő csendjét. Az út helyenként leszűkül, és a szorosban a különleges sziklacsoportok felejthetetlen látványa vonzza magához a tekintetünket.

A Bodza-völgyet elhagyva, észrevétlenül érkezünk az egyre szűkülő, romantikus Hurka-völgybe, ahol a medret tovább követve visz utunk egészen a szoros végéig.

Túránk végén, az Angelika-forráshoz visszaérkezve, mindenkinek jól esett egy kis pihenő.

 

Egerszegi Krisztina

(fotók: a Szerző)

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...